Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Extrem, exklusiv och hypersnabb Mercedes till salu

En Mercedes från 1995 som toppar 431 km/h? En sådan bil finns faktiskt – och den är just nu till salu.

Officiellt var McLaren F1 världens snabbaste bil 1995. Den hade klockats för 391 km/h. Men det fanns åtminstone en bil som var ännu snabbare, nämligen Mercedes C1000 – eller Lotec C1000 som den också benämns.

En väldigt rik oljeshejk i Saudiarabien ville 1990 ensamt äga världens snabbaste bil. Eftersom pengar inte var några problem vände han sig till den lilla tyska sportbilsbyggaren Lotec som fick i uppdrag att bygga något alldeles extra. Lotec trollade, under fem år av utveckling, fram C1000 som vi ser på bilderna här. Hjärtat i bilen, som med hjälp av mycket kolfiber och andra för den tiden exklusiva material hade en vikt på under 1 080 kilo, är en dubbelturbomatad Mercedes-V8 på 5,6 liter som levererar över 1 000 hästkrafter och 980 newtonmeter. Extrema siffror för sin tid. Än mer extrem var prestandan. 0-97 km/h (0-60 mph) går på 3,2 sekunder, samma siffra som för McLaren F1. 0-200 km/h (0-125 mph) går på 8,1 sekunder, betydligt snabbare än den brittiska supersportbilen.  Men mest extrem var toppfarten på över 431 km/h. Betydligt snabbare än McLaren F1, men också mycket snabbare än Bugatti Veyron som lanserades först tio år senare.

Då, när bilen var nybyggd, kostade den oljeshejken motsvarande 29 miljoner kronor. För omkring tio år sedan var Mercedes C1000 till salu ett par gånger, först för motsvarande två miljoner kronor och sedan, bara några månader senare, för motsvarande tre miljoner kronor. Så sent som förra året var Mercedes C1000 till salu för omkring två miljoner kronor. Vad det vinnande budet landade på vet vi inte, däremot vet vi att nuvarande ägaren redan är ”trött på bilen” eftersom den nu ligger ute till försäljning igen, denna gång för drygt tio miljoner kronor.Så har du pengar som ligger och skräpar samt vill ha en av världens genom tiderna snabbaste bilar och dessutom en bil som ingen annan har – då är det bara att slå till.

https://youtu.be/OmEBViCgJik

Gilla på Facebook för fler videoklipp!