Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Falsk Ferrari-fabrik avslöjad av polisen

Spansk polis har avslöjat en fabrik som tillverkar falska Ferrari-bilar baserade på gamla och billiga modeller från Peugeot, Toyota och Ford som försetts med glasfiberkarosser.

Ska du köpa en Ferrari? Se då upp så att du inte får ett oäkta exemplar.

Nej då, det finns nog ingen risk för det, men tillverkning av falska Ferrari-modeller finns det och det närmare oss än du tror. Spansk polis har nämligen gjort ett tillslag mot en sjaskig fabrikslokal i nordöstra Katalonien i Spanien (en region som kämpar för självständighet från Spanien, men det är en annan historia).

Det hela tog sin början när polisen stoppade en man i en Ferrari i badorten Benidorm. Ferrarin visade sig inte vara en Ferrari utan en Toyota MR2 med glasfiberkaross som såg ut som en äkta Ferrari. Eftersom polisen misstänkte olagligheter med bilen fick de honom att avslöja vad hans bil kom från.

Polisen hittade många donatorbilar och flertalet Ferrari-karosser, vissa färdigbyggda, andra nyss påbörjade.Polisen hittade många donatorbilar och flertalet Ferrari-karosser, vissa färdigbyggda, andra nyss påbörjade.Polisen hittade många donatorbilar och flertalet Ferrari-karosser, vissa färdigbyggda, andra nyss påbörjade.
Polisen hittade många donatorbilar och flertalet Ferrari-karosser, vissa färdigbyggda, andra nyss påbörjade.

När polisen slog till mot fabrikslokalen hittade de 14 stycken Peugeot 406, en handfull Ford Cougar och ännu fler Toyota MR2 samt en massa glasfiberkarosser och mängder med falska Ferrari-prylar så som emblem, tyg, fälgar och mycket annat.

Får det lov att vara en falsk Ferrari F430...Får det lov att vara en falsk Ferrari F430...Får det lov att vara en falsk Ferrari F430...
Får det lov att vara en falsk Ferrari F430...

Glasfiberkarosserna som togs i beslag föreställde olika Ferrari-modeller, bland annat 348, F355, 360 och F430. Alltså inte de absolut nyaste Ferrari-modellerna.

Flera av karosserna låg till salu ute på nätet där en kaross i snitt kostade runt 350 000 kronor. Det är tydligen inte billigt att köra omkring med en falsk Ferrari med en gammal trött Peugeot- eller Toyota-motor under huven.

... med en 16-ventilare från Toyota under huven?... med en 16-ventilare från Toyota under huven?... med en 16-ventilare från Toyota under huven?
... med en 16-ventilare från Toyota under huven?

Fabriksägaren arresterades för den illegala verksamheten, men också för att polisen i fabriken hittade 950 marijuanaplantor. Mannen lär få ett kännbart straff.

 Polisen anser att verksamheten är olaglig, bland annat då den gör intrång i Ferraris patent- och designskydd. Fler bilder från den falska Ferrari-fabriken hittar du i galleriet nedan.