070430_je_seat_altea

Familjebilen Seat Altea XL blir sportig

Det är inte bara sportbilar som förtjänar styling. Det menar tyska JE Design som tagit fram ett karosskit till Seat Altea XL. Även trim och nya chassikomponenter ingår i konceptet.

När JE Design tog sig an familjebussen Seat Altea XL började det tyska företaget med att ersätta originalgrillen. Ett svart rutnät utan Seats stora S gör bilen lagom hemlig. Sedan försågs strålkastarna med karossfärgade ögonlock för att ge bilen en aggressivare uppsyn.

Ett karosspaket med frontspoiler, sidokjolar och bakspoiler som ramar in fyra ändrör gör att bilen ser lägre ut. Notera att sidokjolarna matchar det karossveck som löper från framskärmarna och avslutas längre ner på bakdörrarna. Andra detaljer att notera ur profil är de kromade dörrhandtagen och b-stolparna som fått dekorpanel kallad ”3D Chrome”.

Den som inte bara vill ha visuell uppdatering löper hela vägen och väljer en ny fjädring- och dämparsats som sänker Altea XL 35 millimeter. Större skivbromsar fram, 330 millimeter i diameter, finns också.

Stora fälgar är A och O för utseendet, men hur komfortabel Altea XL blir som familjebil kan ifrågasättas. Fälgarna på bilden heter Multispoke och mäter 19 tum.

En trimning till 2,0-litersdieseln som normalt levererar 140 hästkrafter avrundar omvandlingen. Effekten ökar till 176 hästkrafter och vridmomentet går upp från 320 till 405 Nm. Det ska ge bättre segdragning men även öka toppfarten med nio km/h. Sprinten 0-100 km/h avverkas efter trimningen på 8,9 sekunder, en sänkning med en sekund mot original.

I Sverige representeras JE Design av Dahlbäck Racing som kan ge mer information om priser på hela eller delar av Altea-förvandlingen.