Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Creative Commons

Fartyg med tusentals bilar driver omkring på Stilla havet

Besättningen övergav ro-ro-fartyget Sincerity Ace i samband med en brand ombord. Nu driver det enorma fartyget herrelöst omkring i Stilla havet med 3 500 Nissan-bilar i lasten.

Panama-flaggade Sincerity Ace var på väg från Japan till Hawaii och USA:s fastland med tusentals bilar när en brand ombord startade under nyårsafton. Då befann sig fartyget omkring 320 mil nordväst om Hawaii. 16 av den 21 personer stora besättningen kom undan lågorna när andra fartyg tog sig till platsen. Fem i besättningen hoppade överbord, fyra av dessa har hittats livlösa i vattnet och en saknas fortfarande.

I dag, tre dagar senare, driver fartyget fortfarande omkring på Stilla havet utan besättning. Dess senaste position är omkring 290 mil nordväst om Hawaii. På grund av det väldiga avståndet vet man inte hur man ska göra med det herrelösa ro-ro-fartyget som fortfarande brinner och har slagsida åt styrbords sida.

Nissan har bekräftat att de har omkring 3 500 bilar ombord på fartyget. Om dessa går att rädda eller om de har drabbats av branden vet man inte. Det kan finnas fler bilar ombord på Sincerity Ace som totalt rymmer 5 200 stycken.

Foto: gcaptain.com

Om Nissan blir av med bilarna skulle det inte vara första gången som en biltillverkare drabbas på detta vis. För att nämna några tidigare incidenter; 2002 blev Saab och Volvo av med närmare 3 000 bilar när Tricolor kolliderade med ett lastfartyg i Engelska kanalen och sjönk, 2006 fick Cougar Ace så pass kraftig slagsida under en tur på Stilla havet att 4 700 Mazda-bilar fick skrotas, och 2012 försvann 1 417 Mitsubishi-bilar i Engelska kanalen när Baltic Ace kolliderade med ett annat fartyg (Baltic Ace bärgades från havets botten).

Sincerity Ace stod klar 2009 och är 200 meter lång, drygt 32 meter bred samt har en dräktighet på 59 408 och en dödvikt på 19 265 ton.