Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

FCA nytillverkar gamla bilar

Fiat och Chrysler-koncernen hakar på trenden med att nytillverka gamla bilmodeller men till en början är det bara italienska bilar som gäller.

Nu ansluter sig FCA-koncernen till de biltillverkare som tar sina rötter på allvar och göra affärer på dessa genom att erbjuda nytillverkade gamla bilmodeller till sina kunder. Nyligen skrev vi om att Jaguar Land Rover ska bygga 25 exemplar av Jaguar D-Type.

Till Fiat och Chrysler-koncernens kampanj ”Reloaded by creators” har fem modeller plockats ut: Alfa Spider IV serie (1991), Lancia Fulvia Coupé Montecarlo (1973), Spidereuropa Pininfarina (1981), Alfa Romeo SZ (1989) och Lancia Appia Coupé (1959).

De tre första modellerna är sena skepnader av klassiker och anses av FCA Heritage vara de mest kompletta. De två andra har plockats ut för att de är udda och okända för de flesta.

De tre förstnämnda bilarna ställdes ut under salongen Rétromobile i Paris där de kunde granskas av köpsugna fantaster. Några av bilarna kan ses i klippet nedan från ett tidigare event i Turin.

Alfa Romeo Spider ritades av Pininfarina, gjorde debut 1966 och fick baken kapad under 1970-talet och plastspoiler på 1980-talet. De runda formerna kom på 1990-talet.

Lancia Fulvia Coupé debuterade 1965 och Montecarlo-upplagan firade Sandro Munari och Mario Manuccis seger i Monte Carlo-rallyt 1972.

Fiat 124 Sport Spider debuterade 1966 och är Fiats mest seglivade modell. Spidereuropa-versionen firade att modellen åter var tillbaka i Europa.

Alfa Romeo SZ byggdes för hand av Zagato som även stod för den säregna formen.

Lancia Appia Coupé ritades av Pininfarina och kännetecknas bland annat av sin V-formade C-stolpe.

Några priser för modellerna ovan nämns inte. När första generationen Range Rover kom i nyproduktion

 var priset motsvarande 1,5 miljoner kronor, rena reapriset jämfört med andra nytillverkade modeller från Jaguar Land Rover.

https://youtu.be/k06Yoh2RI2Q