Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fem bilar vi pratar om just nu!

Det snackas mycket bil på redaktionen och ibland spårar det ur. Här är fem bilar det har surrats om i dag.

En mystisk tysk, en till tysk, ett surrande högbygge och lite mer på det. Vilken diggar eller dissar du?

Detroit Electric

Vi chockades alla över priserna att besöka Disneyland när webbredaktör Mattias Rabe var i begrepp att boka semestern. När vi hämtat oss började tugget om bilarna i Ankeborg. Som farmor Ankas Detroit Electric. Märket gick i graven 1939 och har nu återuppstått men bygger annat än högbyggen.

Den Model 75 Brougham från 1918 på bilden här ovan såldes för fem år sedan av RM Sotheby’s i Danmark för 448 000 kronor. Undra just om Joakim von Anka var inblandad…

NSU Ro 80

TV-serien Berlin - under samma himmel är ett hett ämne på redaktionen just nu. Inte bara för den spännande handlingen som utspelar sig i ett delat Berlin under 1970-talet. Nä, vi följer bilfloran med sådan intensitet att nästan handlingen blir sekundär. I avsnitt nummer fyra får vi se flera härliga klipp på en udda tysk: NSU Ro 80. En bil som vi tycker är värd att uppmärksamma inte bara för sin wankelmotor utan även för sin fräcka form.

Foto: Unspecified

Trabant nT

Tidigare nämnda TV-serie översvämmas av Trabant 601, inte konstigt det var en av få bilmodeller som fanns att välja på i Östtyskland. Men hur var det nu, skulle inte modellen återuppstå, eller i alla fall dess design och namn? Jo, vi skrev om eldrivna Trabant nT men inte mycket har hänt sedan 2009. Produktionen planerades till Zwickau där föregångaren tillverkats och ett pris på under 20 000 euro var målet.

PRV V6

Nja, inte en bilmodell utan i själva verket en hel drös. När vi i dag av förklarliga skäl började prata om Indigo 3000 kom ämnet till slut in på Volvos gamla V6:a, en motor som debuterade 1974 och togs fram tillsammans med Renault och Peugeot – där av namnet PRV. På bilden syns Teknikens Värld testlag som sommaren 1976 körde vilse med Peugeot 604, Volvo 264 och Renault 30, alla med denna motor.

Volvo C30

Två strålkastare och en grill – två ögon och en mun. Visst har bilar ansikten. Allt från glada Volkswagen Typ 1 till sura Daimler SP250. I egenskap av Art Director ser vår Jens Rydén ansikten mest överallt. Även bak på bilar. Han har till exempel väldigt svårt att ligga bakom en Volvo C30 i trafiken då den i hans ögon ser ut som ”en hånflinande unge”.