Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ferrari bygger en sista LaFerrari Aperta för välgörenhet

LaFerrari Aperta skulle byggas i 209 exemplar, men det blir 210 stycken. Ett sista ex ska byggas för att säljas till förmån för välgörenhet. Pengarna går till ett projekt inom Rädda Barnen.

Du kanske kommer ihåg för nästan exakt ett år sedan, den 1 september i fjol meddelade Ferrari att det inte blir 499 stycken LaFerrari som ursprungsplanen sa. I stället byggde de ett 500:e exemplar som skulle auktioneras ut för att låta pengarna gå till de italienska jordbävningsoffren. 56 miljoner kronor inbringade det sista exemplaret av LaFerrari i coupéutförande, cirka fem gånger högre än standardpriset.

Nu gör Ferrari en repris på förra årets lyckade hjälp till människor i nöd. Denna gång rör det den taklösa varianten av LaFerrari, det vill säga LaFerrari Aperta. Det var bestämt att modellen skulle byggas i endast 209 exemplar, alla slutsålda sedan lång tid tillbaka. Men det blir ett 210:e exemplar som redan är byggt och det är den du ser på bilderna här.

Ferrari har nämligen meddelat att det 210:e exemplaret ska auktioneras ut nu till helgen, lördagen den 9 september. Man gör det i samarbete med den anrika auktionsfirman RM Sotheby’s på Ferraris egen hemmabana Fiorano i Maranello. Auktionen är inte vilken som helst utan den unika vi tidigare skrivit om och som genomförs med anledning av Ferraris 70-årsjubileum i år. RM Sotheby’s har lovat att auktionen ska bli den största och bästa någonsin med Ferrari-bilar.

Hur mycket välgörenhetsbilen inbringar vet vi så klart ännu inte, men det lär bli många tiotals miljoner kronor, pengar som ska gå till Rädda Barnen och ett av deras projekt som rör utbildning av barn.

Det är inte första eller andra gången som Ferrari bygger ännu ett exemplar av en modell i begränsad upplaga. Ferrari Enzo skulle bara byggas i 399 exemplar, men det byggdes en 400:e bil som skänktes till påven. Påven i sin tur sålde bilen på auktion för att använda pengarna till välgörande ändamål. Påvens Enzo såldes så sent som i förrfjol för motsvarande 52 miljoner kronor.