Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fiatstrejken uteblev – inte ens en procent dök upp

Cristiano Ronaldos övergång från Real Madrid till Juventus, som till stor del finansieras av ägarfamiljen Agnelli som även är ägare i Fiat-Chrysler-koncernen, fick de italienska fabriksarbetarna att rasa. En strejk utlöstes och skulle äga rum i går och i dag – men bara fem personer dök upp.

Den portugisiske storstjärnan Cristiano Ronaldo presenterades under måndagen av sin nya klubb Juventus. Den italienska storklubben fick hosta fram 100 miljoner euro för den femfaldige Ballon d’Or vinnarens tjänster under de kommande fyra säsongerna. För att kunna finanisera köpet har klubbens storägare, familjen Agnelli som även äger 30 procent i Fiat-Chrysler, behövt kliva in.

Detta medförde att fackförbundet Unione Sindacale di Basa utlöste en strejk på företagets anläggning i Melfi i södra Italien för att protestera mot köpet. Detta efter att tusentals FCA-arbetare blivit uppsagda med statligt stöd under flera år.

- Det är oacceptabelt att medan ägarna ber arbetarna i FCA om stora ekonomiska uppoffringar i åratal, så spendera de hundratals miljoner euro för köp av en spelare. Vi kan inte bli behandlade så här. De har skapat företagets tillgångar i åtminstone tre generationer men i utbyte får de inget annat än miserabla liv. Företaget borde investera i bilmodeller som garanterar framtiden för tusentals människor i stället för att göra en person rikare, sade fackförbundet i ett uttalande.

Strejken var tänkt att pågå mellan klockan 22 på söndagkvällen och 18.00 i dag. Nu rapporterar Bloomberg News att endast fem personer från gårdagens första skift dök upp för att protestera mot övergången. Det vill säga att endast 0,3 procent av de 1 700 arbetare som utgör det första skiftet på fabriken i Melfi där modellerna 500x, Punto och Jeep Renegade modellerna tillverkas.

I ett uttalande förklarar en talesperson för FCA att protesten var ”en stor flopp” och attandra fackförbund som representerar majoriteten av företagets arbetare ser strejken som ett PR-trick.