Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bernd-007

Fick p-bot strax efter bilen brunnit upp

Att parkeringsbolag ofta kan vara väldigt nitiska, det är känt, men detta fall borde vara höjden av nitiskhet.

En bil brann upp på en parkeringsplats i Norrköping natten mellan den 16 och 17 augusti. Ägaren, som tror att det var ett elfel som fick branden att utbryta, fick tyvärr inte bara en chock efter incidenten. Förutom att mötas av en totalt uppbrunnen bil fick han två veckor efter branden ett krav från ett parkeringsbolag. Hans bil hade nämligen lappats av en nitisk parkeringsvakt morgonen efter branden. Sannolikt luktade bilen fortfarande en hel del efter branden.

Parkeringsvakten ansåg att bilen saknade giltigt parkeringstillstånd, ett tillstånd som låg i bilen men som av förklarliga skäl gick upp i rök tillsammans med allt annat. Bilen forslades bort av bärgare vid lunchtid samma dag.

P-boten som hade utfärdats var elektronisk, vilket är anledningen till att ägaren upptäckte ”förseelsen” först två veckor senare.

– Orsaken till böterna var att det inte fanns något parkeringstillstånd i den utbrända bilen, men det hade ju också brunnit upp! Det är helt sjukt att de inte kollar upp hur länge en utbränd bil stått där innan de skriver ut böter. Det är helt omänskligt. Bilen togs ju bort efter elva timmar, säger bilägarens mamma till Norrköpings Tidningar.

Ägaren kontaktade parkeringsbolaget, Smart Parkering Sverige, och påtalade att han fått sin utbrända bil, som hade giltigt parkeringstillstånd, lappad. Bolaget svarade att han i stället skulle ta kontakt med sitt försäkringsbolag som i sin tur skulle skicka bildbevis, något som möjligtvis skulle kunna få p-boten avskriven.

– Men det (parkeringstillståndet, reds anm) har ju för fan brunnit upp, sa jag. Det spelar ingen roll, du skulle ha lagt ett nytt i den brända bilen sa hon då, berättar bilägaren för Aftonbladet.

Hojab Parkeringsservice, som har utfärdat fakturan på 700 kronor som kom två veckor efter branden, vill inte uttala sig i ärendet utan hänvisar till parkeringsbolaget.

Smart Parkering Sverige säger nu att de har annullerat p-boten.