Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

FILM: Bloodhound SSC startar motorn

Bloodhound SSC ska försöka slå sig in i rekordböckerna som världens snabbaste bil. Motorn ska få upp bilen i nära 1 700 kilometer i timmen. Här är första filmen på 20 000-hästarsmotorn.

Om drygt ett år kommer stridspiloten Andy Green spänna fast sig i förarstolen på Bloodhound SSC. Om allt går som planerat kommer han manövrera upp raketbilen upp till 1 050 miles i timmen, motsvarande 1,4 mach eller 1 690 kilometer i timmen.

 Än så länge är toppfarten dock 0 kilometer i timmen, åtminstone tills alla tester är färdiga. Teamet framhåller att det än så länge är tidigt i motorns utvecklingsskede, men nedan finns filmen från jungfrustarten. 

https://youtu.be/hBv6-9nLr2s?width=575&height=353

 Bloodhound SSC använder en F1-motor från Cosworth som förser en bränslepump från en kryssningsmissil med raketbränsle. Upp till 370 kilometer i timmen kommer bilen drivas av jetmotorn från en Eurofighter Typhoon, för att sedan koppla på den större raketen. Under rekordrundan kommer motorn dra i sig nära ett ton bränsle. I färdigt skick kommer raketmotorn ge mellan 20 000 och 30 000 hästkrafter.

 Hittills har projektet kostat strax över 90 miljoner kronor. Världsrekordet kommer man försöka slå tidigt 2014.

 För att följa utvecklingen av bilen kommer teamet bakom Bloodhound hålla oss underrättade via deras hemsida.