FILM: Världens snabbaste bilbana?

Fick du en bilbana i julklapp? Då kan vi lova att den inte är lika snabb som denna, som ett gäng finländare byggt ihop. Se filmen här!

Alla har vi väl lekt med bilbanor i yngre år. Vi kan till och med avslöja att vi hade en framme för bara några veckor sedan här på Teknikens Världs redaktion. Riktigt så snabb som banan på denna film är, är dock inte den.

Banan, som byggts ihop av några finländare i en förort till Helsingfors, och som kallas Autorataharrastajat ry, verkar oerhört mer professionell än barndomens Scalectric-banor och tävlingarna påminner mest om ett lopp mellan motorcyklar hämtade ur filmen Tron från 1982.

Vill du inte se förarnas förberedelser, hoppa fram till 0:55 i filmen nedan, och glöm inte att ha ljudet på för att lyssna på den reaplansliknande ljudbilden.

https://youtu.be/GtwkRd6zHwg?width=575&height=353

Uppdatering: Tycker du att bilabanan i filmen ser häftig ut, och vill prova själv så behöver du inte åka till Finland. Banan liknar bilbanor av så kallad Blue King-typ, och det finns ett flertal likartade banor även här i Sverige. För mer information, se den externa länken nedan.

Svenska Slotracingförbundet