Fonzies motorcykel i Gänget och jag auktioneras ut Foto: ABC Photo Archives/ABC via Getty Images

Fonzies motorcykel i Gänget och jag auktioneras ut

I november håller auktionsfirman Bonhams auktion i Kalifornien. Ett av huvudobjekten är inget mindre än en Triumph Trophy TR5 Scrambler Custom från 1949, motorcykeln som Fonzie kör i serien Gänget och jag.

Den lite äldre publiken här på teknikensvarld.se minns med all säkerhet den kultförklarade sitcom-serien Gänget och jag (Happy Days på engelska) som gick på tv under främst 1970-talet.

 Den mest karismatiske karaktären i serien var Fonzie, även kallad The Fonz och spelad av Henry Winkler. Han var allas favorit, inte minst flickornas, och gick ganska snabbt från att vara lite av en bakgrundsfigur till att vara seriens huvudkaraktär. Han var dessutom skithäftig i sin rebelliska stil med svart läderjacka och tuff motorcykel utan framskärm.

 Det är nu denna coola motorcykel som ska auktioneras ut via Bonhams klassikerauktion i Kalifornien 12 november. Motorcykeln är av märket Triumph och modellen är en ombyggd Trophy TR5 Scrampbler Custom från 1949.

 Motorcykeln har ägts av den välkända stuntmannen Bud Ekins som gick bort för fyra år sedan. Bud Ekins, som var nära vän med en annan motorcykelfantast, nämligen Steve McQueen, var den som fick förfrågan från Gänget och jag-teamet om att fixa en tuff hoj till Fonzie. Bud Ekins visste direkt vad tv-världens coolaste kille skulle köra – en gammal Triumph plockad från hans motorcykelsamling. För att göra den ännu coolare tog han alltså bort framskärmen, bytte ut styret och målade tanken med silverfärg.

 Kanske du nu ser chansen att äga Fonzies hoj, i så fall ska du bege dig till bonhams.com och lägga ett bud.

 Tillhör du den lite yngre publiken här på teknikensvarld.se och inte kommer ihåg Gänget och jag? Då kanske du kommer ihåg den nästan lika mycket kultförklarade musikvideon till låten Buddy Holly med Weezer, inspelad 1993 och släppt 1994. Videon är berömd då det verkligen ser ut som att Weezer spelar låten på Arnold’s drive-in inför karaktärerna i Gänget och jag. Snyggt gjort och en riktigt bra låt. Videon ser du här nedan, likaså originalintrot till Gänget och jag där Fonzie och hans motorcykel syns flera gånger.

https://youtu.be/gMxkMy9JvXI?width=575&height=353https://youtu.be/kemivUKb4f4?width=575&height=353