Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ford från 1947 startar igen – en skvätt ny bensin är allt som behövs

Man skulle kunna tro att kolvarna sitter fast, att packningar och bussningar vittrat sönder, men det visar sig att en Ford Super Deluxe från 1947 med en flathead-V8 är en bil av segt virke som startar utan problem bara den får lite bensin i sig – efter 31 år utan kärlek.

https://youtu.be/wY389S_KUjs

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

En Ford Super Deluxe Sedan (ser det ut som) från 1947 ska inte stå och samla damm. Det tyckte inte heller familjen i filmen som efter 31 år med bilen ståendes under ett enkelt väderskydd fick för sig att se om den fortfarande levde.

Det enda ”fusk” man använde sig av vid återstarten var en genomgång av förgasaren. Man kontrollerade också att det kom gnista hos de gamla tändstiften. Sedan började återupplivningsförsöken. Medan en vred om hällde en annan i bensin i den öppna förgasaren (vilket är mycket farligt då det lätt kan baktända och personen kan få allvarliga brännskador).

Efter att systemet hade fått röra på sig några gånger kom den vackra, gamla och patinerade Forden igång. Alla åtta kolvarna i flathead-V8:an fick därmed börja jobba igen, precis som förr. Alla remmar och packningar gjorde vad de var ämnade att göra, i en 68 år gammal bil som stått stilla i 31 år.

I filmen nedan får vi se ”premiärturen” strax efter uppstarten.

Helt klart imponerande. Frågan är nu, får vi på YouTube år 2083 se en av dagens bilar starta så här lätt efter att ha stått still och orörd sedan 2052?

Denna återupplivning av en gammal klassiker påminner oss om en svensk motsvarighet som vi skrev om för några månader sedan, nämligen den Scania Postverksbuss som startade igen så fort den fick smaka på lite ny diesel

.

https://youtu.be/LBe8KWTM3qQ

Gilla på Facebook för fler videoklipp!