Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Första Ford Sierra Cosworth RS500 går på auktion

Ford Sierra Cosworth RS500 är en unik och eftertraktad modell. Nu ropas det första exemplaret ut, förmodligen till rekordpris.

För en tid sedan skrev vi en Ford Sierra Cosworth RS500 som klubbades för makalösa 1,2 miljoner kronor. Någon som måste betraktas som ett rekord för modellen som presenterades i juli 1987 och kom att tillverkas i blott 500 exemplar, alla högerstyrda. Nu kan dock den summan putsas till då modellen med chassinummer ett ropas ut av Silverstone Auctions den 19 maj.

Chassi nummer ett är till skillnad från övriga bilar hopskruvad av Ford själva, de övriga byggdes av Aston Martin Tickford. Bland uppgraderingarna på RS500 mot ”vanliga” RS, hörde kralligare motor på 225 hästkrafter, dubbla bakvingar samt en front med fler öppningar för bättre kylning.

Chassi nummer ett är enligt auktionsfirman en ”helig graal” bland Ford-entusiaster och är nu tillbaka i Storbritannien. Bilen är original sånär som på ett nytt avgassystem samt en ny instrumentbräda då den gamla spruckit – inte ett helt ovanligt problem med bilar från 1980-talet.

Med bilen följer en hel del dokumentation och Silverstone Auctions, som även auktionerade ut det tidigare exemplaret för 1,2 miljoner kronor, räknar med att den kommer att gå för mellan 90 000 och 120 000 pund vilket motsvarar cirka en till strax över 1,4 miljoner kronor.