Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Forza Horizon 3 – recension

Ett av många efterlängtat konsolspel (för Xbox One-användarna) är nu här – Forza Horizon 3. Teknikens Värld har testat spelet och kört bilarna... och vi imponeras för det mesta.

Forza Horizon-serien är nu inne på sin tredje vända i och med FH 3. Spelet ska inte blandas ihop med det mer racinginriktade Forza Motorsport som senast kom i sin sjätte utgåva. Horizon-varianten är spelet för den som njuter mer av att friköra, utmanas i annat än bara vanlig hederlig racing – och mycket annat.

Först och främst är grafiken i Forza Horizon 3 makalös. Denna gång kör man i Australien och således är det på vänster sida du kör. Det är spelets egentliga enda nackdel, utan att det är en riktig nackdel. Som sagt, grafiken är kanske det bästa som setts i ett bilspel och vi imponeras mest av när det regnar. Dropparna faller snyggt mot rutan och vattnets speglingar på vägbanan ser nästan mer verkliga ut än de gör i verkligheten. Australiens häftiga natur gör sitt till för att upplevelsen, även grafikmässigt, når höga höjder. Du bjuds in till, eller skapar egna, race av olika slag på landsvägar, i staden, ute i regnskogen och längs milslånga stränder. Variationen är det inget som helst fel på. Av den anledningen tar det nog tid innan man tröttnar på spelet som har dubbelt så stor karta jämfört med föregångaren Forza Horizon 2.

Officiella omslagsbilden till Forza Horizon 3.

En annan grej som gör att du förmodligen inte tröttnar allt för fort är antalet bilar. 350 olika finns det initialt i spelet, allt från sävligare kärror till extremt dyra supersportbilar, exempelvis Koenigsegg Regera (vars acceleration i över 250 km/h är kusligt galen, man blir nästan rädd där man sitter framför tv:n). Det finns så klart en mängd andra bilar av alla de slag; Trophy Truck-bilar med enorm fjädringsväg, små busiga dune buggy-fordon, klassiska bilmodeller från hela världen och många, många fler. Möjligheterna är oändliga, inte minst då du kan styla och trimma bilarna i princip hur som helst.

Bilarna kommer du över antingen genom att få dem, köpa dem eller vinna dem.

Forza Horizon 3 bjuder på mängder av olika körmiljöer, gemensamt för dem alla är att de är väldigt snygga.

Körkänslan är hög, även om FH 3 inte bjuder på några revolutionerande framsteg jämfört med andra bilspel av senare snitt. Du känner tydligt skillnaden mellan olika underlag, olika väderförhållanden och inte minst känner du skillnad mellan olika bilar. Ibland känns bilarna dock en aning understyrda, lite för mycket.

FH 3 har den fördelen att man inte är bunden till någonting. Det går att ge sig ut på långa körningar på egen hand utan att behöva tävla på begäran. När du är ute och kör kan du be andra förare, även onlinespelare, köra i konvoj med dig. När du tar dig från punkt A till punkt B kan du dessutom utmana gänget du kör med för kortare tävlingsstinter. En sådan enkel, men smart, detalj gör att det blir svårt att tröttna på spelet.

Antalet bilar i spelet är många och du är egentligen inte bunden att köra en viss biltyp på en viss sträcka. Valet är ditt.

På både gott och ont så kan du köra både som en gud eller som en komplett huligan. Du straffas inte för något, du får poäng för allt – även om du kör in i bilar, staket, träd och brevlådor på löpande band. Men vill man köra snyggt, och få poäng för det, och du råkar ut för ett missöde, till exempel kör stenhårt in i ett träd på ett upplopp i en tävling, så finns det en ”fuskknapp”. Tryck på Y-knappen och du spolar tillbaka händelserna och kan ta den där kurvan på nytt i ett bättre spår.

Som sagt är FH 3 ”oändligt” stort och det gäller att locka till sig fans genom bra körning, fans som du sedan bjuder in till dina bilfestivaler där du och dina racingvänner visar upp sig. Ju mer du bygger ut festivalerna desto fler events låser du upp.

Många gamla klassiker, även raceklassiker, är svåra att stå emot.

FH 3 är förmodligen inte spelet för den politiskt korrekta personen eftersom det uppmanar till olagligheter, exempelvis att köra så snabbt som möjligt förbi en fartkamera. Inte heller du som är ute efter ett split screen-racingspel lockas av det eftersom det inte finns något sådan läge (då får du vända dig till Forza Motorsport-serien). Däremot är spelet i allra högsta grad för den som älskar bilspel, coola bilar, snygga miljöer, grym grafik och stora världar att ”upptäcka”. Den stora nackdelen är att alla med PS4-konsol går miste om FH 3, däremot finns det till PC, men enligt vad vi har hört så ska det lagga rätt rejält där även om man har värsta speldatorn. Något lagg finns det inte på Xbox One, där flyter det på bra och det är fokus på körningen och, om man inte vill, man behöver inte grotta ner sig i en mängd tidskrävande menyer och alternativ. Även om det till en början kan känns lite rörigt, men den löser sig efter en timmes spelande.

Totalt sett får Forza Horizon 3 av oss högt betyg. Förmodligen är FH 3 det snyggaste bilspel vi någonsin spelat. Den 27 september är releasedatumet för Standard- och Deluxe-utgåvorna. Ultimate Edition släpptes redan för ett par dagar sedan.

Vinn ditt exemplar av Forza Horizon 3

Vi lottar ut tre exemplar av Forza Horizon 3. För att ha en chans på ett av dessa mailar du till webmaster@teknikensvarld.se

 och berättar varför just du ska vinna. Märk mailet med "Forza Horizon" i ämnesraden.

https://youtu.be/fTSUgXkfooA

Gilla på Facebook för fler videoklipp!