Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford

Gamers hjälper Ford att bygga sportbil

TV-spel, ett tidsfördriv. Nja, nu tar Ford dataspelare till hjälp för att utveckla en sportbil för den virtuella världen.

Att biltillverkare tar sig av den virtuella spelvärlden är inget nytt. Fler än en gång har prototyper och fantasibilar ploppat upp i menyn hos olika dataspel. Nu är dock rollerna lite av det omvända. Ford har tagit dataspelare, gamers om du så vill, till hjälp för att utveckla en helt ny bil.

Bilen, med arbetsnamnet P1, stannar dock i den virtuella världen men ska designas från grunden av Fords europeiska designavdelning i samarbete med stallcheferna från Fords esportslag i Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland. Jo, du läste rätt, sedan förra året ställer Ford upp i digital racing under namnet Fordzilla.

LÄS MER: Polestar 1 blir hjälte i Need for Speed

Bilen ska inte baseras på någon befintlig bil och Ford har sökt tips från spelare världen över för att skapa den "snyggaste bilen på grinden" men allt från motor till förarbrunnen finns på dagordningen.

Det finns dock aktörer som gått längre än så tidigare. Ni kanske minns GT Academy, ett samarbete mellan Nissan och Sony, som 2008 via Playstationspelet Gran Turismo plockade fram virtuella racingförare från 160 länder för att låta vinnarna köra i verkliga livet.

https://twitter.com/i/status/1245034231413293056