Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Picasa

Geelys flygande bil är nära – ska börja byggas 2019

Terrafugia, som sedan en tid tillbaka ägs av Volvos ägare Geely, har utvecklat flygbilar i många år. Fram tills nu är det dock ingen skapelse som blivit verklighet. Men nu börjar det hända grejer. Tack vare stöd från Geely ska en av Terrafugias modeller börja tillverkas redan nästa år.

De nya uppgifterna gällande flygbilen kommer från sajten greencarreports.com.

Terrafugia själva kallar dock inte företagets fordon för en flygande bil. Istället använder man uttrycket ”a roadable aircraft” – fritt översatt till ”ett vägvänligt flygplan” eller kanske ”ett flygplan för vägen".

Fordonet, som heter Transition, behöver nämligen en landningsbana för att kunna starta och landa – fördelen är att du kan köra den dit och hem på vanlig väg. Ägaren behöver med andra ord aldrig ta bilen ut till flygfältet: det är bara att hoppa in i flygbilen direkt istället.

Med vingarna hopfällda (vilket sköts elektroniskt), backspeglarna monterade och med propellern låst i position är Terrafugias mål att flygbilen ska kunna klara av att framföras i 105 kilometer i timmen på motorväg. Detta är dock inte testat ännu.

I kupén finns hur som helst plats för två personer och den helt digitala instrumenteringen ställer själv om sig mellan bil- och flygläge. För den som tänker på säkerheten är modellen utrustad med både säkerhetsbälten, airbag – och fallskärm.

För kraften på marken står en hybriddrivlina. Flygmotorn, som går på vanlig blyfri bensin, driver en generator som i sin tur driver två mindre motorer som driver bakhjulen. Ett litiumjärnfosfatbatteri, ungefär lika stort som batteriet i Toyota Prius, hjälper till att samla energi.Väl i luften har Transition en toppfart på 160 kilometer i timmen. Rotax-motorn på 1,4 liter och 100 hästkrafter kan få en extra boost av batteriet vid stigning om så behövs. Batteriet laddas sedan när planet ”cruisar”Bränsletanken i sin tur har utrymme för fyra timmars förbrukning vilket enligt Terrafugia ska räcka till 64 mils flygning.

https://youtu.be/rs8oqYU0YT0

När Geely köpte Terrafugia 

för ett år sedan var målet att inom en tioårsperiod kunna lansera den första praktiska flygbilen.

Transition är kanske inte det mest praktiska av fordon - mer flygplan än bil skulle nog många säga - men skulle modellen bli verklighet får det ändå ses som ett steg i rätt riktning.

Geely jobbar enligt uppgift inte bara för att modellen ska börja produceras nästa år utan för att den även ska lanseras 2019.