Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volocopter

Geelys flygande taxibilar tecknar avtal med Schenker

Redan 2022 väntas European Union Aviation Safety Agency ge tillstånd för Volocopter att börja flyga med sin VoloCity-drönare. Det kan bli starten för en helt ny typ av transporter som sker i luften – både för taxibilar som skjutsar personer och företag som levererar paket.

Tyska företaget Volocopter har tecknat ett avtal med distributören DB Schenker som vill använda Volocopters starka drönare för att testa olika typer av leveranser. Schenker ska också utbilda ett antal piloter som ska kunna flyga drönarna som ska användas vid företagets distributionscentraler.

Volocopter är en av många start-up-företag som utvecklat flygande drönare som både ska kunna transportera människor och varor. Den starka drönaren kan lyfta upp till 200 kg och har en räckvidd på cirka fyra mil. Volocopter räknar med att varutransporter i storstäder med drönare kommer att vara en lika stor företeelse som att frakta människor i luften.

Foto: Volocopter

I USA har Amazon fått tillstånd från myndigheter att börja testa drönare för paketleveranser. Men Volocopter vill bredda drönarens användning till att omfatta mer än bara den sista delen av en transportkedja. För dem handlar det om tyngre leveranser till och från lastbilar vid omlastningscentraler, plus framtidens flygande taxibilar.Volocopter har börjat flyga med sin VoloCity - en slags drönare som kan flyga i 15 minuter. De som vill prova att åka med kan köpa biljetter för cirka 300 euro per styck.

https://youtu.be/FrBRugqN8p0

Under 2021 ska DB Schenker presentera en lösning på hur de ska kunna använda drönarna och sedan skeppa tekniken till alla sina centraler. Volocopter inleder försök med flygande taxitjänster men räknar med att det tar lite längre tid att få de tillstånd som krävs för att få till en affärsmodell och en testanläggning.Redan 2017 investerade Volvos ägare Geely i amerikanska Terrafugia. Förra året, 2019, investerade Geely 530 miljoner kronor i Volocopter och följde därmed efter Daimler som redan visat intresse och investerat i det tyska bolaget.

För Geely och Daimler är avtalet med DB Schenker ett bevis på att investeringen var rätt.