Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Google Maps

Genomrutten bilhandlare riskerar oerhört hårt straff

Det finns bilhandlare och det finns bedragare. Nu har en grovkalibrig av sistnämnda typ avslöjats i USA, och brotten har varit så pass kraftiga att personen riskerar tiotals år i fängelse, plus miljonböter.

Bedragare finns det överallt, och bilbranschen är långt ifrån förskonad. Vi har skrivit många artiklar om bedragare som, exempelvis den ”bilförmedlare” som ville köpa Mikael Stjernas bil på ett högst oärligt sätt och som vi passade på att filma (se filmen på länken) eller den firma i Örebro som sålde en mätarskruvad bil flera gånger. En annan är den artikelserie vi för några år sedan publicerade och som handlade om svensksålda, mätarskruvande bilar som säljs på Blocket. Artikeln blev en av våra stora klickbomber de senaste åren, inte minst eftersom vi spelade in telefonsamtalet med bedragaren.

Tyvärr visade det sig senare att mätarskruvade bilar och jakt på de fifflande bedragarna inte är något som den svenska polisen prioriterar.

Högre prioritet på bilbedragare är det däremot i USA. Där har en grovt fifflande bilhandlare nyligen avslöjats och hängts ut av myndigheter och i medier. Bedragaren är en 62-årig man som har drivit bilhandlarfirman RJ’s Auto Sales of Huntsville i Alabama.

Denna handlare har haft för vana att skruva tillbaka mätarställningen på bilar han sålt, och det är inga små distanser han har rullat tillbaka. I snitt har han rullat tillbaka bilarnas mätare med 20 000 mil och den bil som skruvades tillbaka mest fick plötsligt 35 000 mil kortare färdväg sedan den var ny. Det motsvarar nästan nio varv runt jorden, eller nästan lika långt som avståndet mellan jorden och månen.

Inte nog med att bilhandlaren skruvat tillbaka mätarna på minst tolv bilar under två års tid, han har dessutom bedragit banken i samband med finansiering av de mätarskruvade bilarna.

Nu åtalas han för bedrägeri enligt 15 punkter, dels för de tolv mätarskruvade bilarna där han nu riskerar upp till tre års fängelse och upp till 2,3 miljoner kronor i böter – för varje manipulerad bil, dels för tre fall av bankbedrägeri där han ska betala tillbaka 254 000 kronor till banken samt riskerar upp till 30 års fängelse samt upp till 9,1 miljoner kronor i böter.

Bilhandlaren kan alltså få 66 år fängelse och få böta 36,7 miljoner kronor plus återbetalningskrav på 254 000 kronor. Här snackar vi straff, lite skillnad i jämförelse med Sverige där denna typ av brott knappt prioriteras.