Goodwood Revival Foto: Linus Pröjtz

Goodwood Revival är ett måste!

Mästerliga arrangemanget Goodwood Revival närmar sig med stormsteg. Årets upplaga blir snabbare än någonsin med ett lopp för bara Ford GT40-bilar och dessutom jubilerar Ferrari 250 LM. Så vad väntar du på? Häng med oss dit!

Hur tusan orkar de? Jag menar, Goodwood Revival har gått från klarhet till klarhet för varje år som passerat sedan första upplagan kördes 1998. Sedan dess har publikantalet mer än fördubblats, inslagen blivit fler men ändå med den sköna helhetskänslan bevarad. Det kräver en otrolig övertygelse, ett lika otroligt engagemang och framför allt – otroligt mycket jobb. Hur organisationen bakom detta spektakel orkar ta nya tag inför varje nytt år, och ständigt höja nivån, är obegripligt. Men att de lyckas, det står helt klart.

När grindarna öppnar på fredagsmorgonen är allt klart. Allt från tävlingsbilar och föraruppställning till den enorma skådespelarensemblen som gör allt för att Goodwood Revival ska bli ännu mer speciellt. Det är tack vare dem som vi får se poliser i 1950-talsutstyrsel jaga bovar mitt i depån. Eller ett helt bröllopsfölje i skönt 1960-talsstuk med en överförfriskad brudgum. Och allt detta händer mitt i folkströmmen i depån. Snacka om att interagera!

Samtidigt vrålar nästa körpass ut på racerbanan Goodwood, den ena bilen mer fantastisk än den andra. Nämn dina drömbilar från eran 1948-1966 – chansen att de finns på Goodwood är överhängande. Och gillar du att se dem i rörelse har du kommit rätt. Om du dessutom, som jag, älskar när bilarna körs stenhårt till 110 procent – då har du kommit till himmelriket på jorden.

Årets upplaga blir en fartfest av sällan skådat slag. Ett av årets specialinslag är ett lopp för snart 50-årsjubilerande Le Mans-legenden Ford GT40. Tänk, ett helt startfält med bara GT40! Det händer bara på Goodwood och det loppet skulle i min värld räcka för att falla för frestelsen och åka dit. Men givetvis tar det inte slut där.

Även Ferrari 250 LM, mittmotorsportbilen som vann 24-timmars på Le Mans 1965 och faktiskt den enda bilen som slagit GT40 i det franska loppet, firar 50 år den också. Därför kommer helgens höjdpunkt, RAC Tourist Trophy-loppet, att bjuda på ett flertal 250 LM på startlinjen. Vågar man gissa på seger? 

Årets förarhyllning riktar in sig på Jim Clark, en förare som fortfarande röstas fram som en av förra århundradets absolut bästa. Tragiskt nog gick han bort efter en olycka på Hockenheim 1968, men räkna med att hyllningen kommer att bli värdig en flerfaldig världsmästare i F1.

Hur man än vänder och vrider på härligheten så hittar man inte en enda smutsig baksida, allt är som taget ur en sagobok. Och det allra bästa är att du kan följa med oss till Goodwood Revival. Vi fixar allt, det enda du behöver göra är att gå in med öppna sinnen och njuta i fulla drag. Och för att kunna göra det på bästa sätt så har vi fixat tillträde även till de stängda depåerna. Nej, det går inte ens att köpa tillträde dit, men vad är bättre att göra med våra fina kontakter än att se till att våra läsare gynnas? Just det, under lördag och söndag ingår läktarbiljetter.

Dessutom stämmer vi träff med racinglegender från både nu och då som berättar om hur det är att tävla på Goodwood. Eller hur det är att tävla på Le Mans och Indianapolis för den delen. Kenny Bräcks framträdanden inför våra tidigare resegrupper har varit ett bejublat inslag.

Uttrycket ”för bra för att vara sant” är på vippen att bli en utsliten försäljningsklyscha, men alla som varit på Goodwood Revival vet att det stämmer in på arrangemanget till 100 procent. Och med årets upplägg utlovas mer fart och intensitet än på mycket länge.

Passa på att njuta av de underbara bilderna i galleriet nedan. Som du märker händer det mycket på Goodwood Revival – som du aldrig får chans att se någon annanstans.

Häng med Teknikens Värld till Goodwood Revival 2013

13-15 september sticker Teknikens Värld iväg till årets Goodwood Revival. Häng med du också!

Än finns det några platser kvar så gå in här för att läsa mer om den fantastiska reseupplevelsen. Där kan du även boka.