Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gyrocar löser framtidens transportproblem?

Världens storstäder blir allt mer tätbefolkade och snart rör sig inte bilar med fyra hjul med kontakt med marken ur fläcken. Är den gyroskopiska bilen lösningen?

https://youtu.be/

Redan i dag lider många storstäder runt om i världen av svåra trafiksituationer där medelhastigheten på gatorna är lägre än gångfart. Inte är det enbart småskaliga persontransporter, exempelvis privata fordon, som har svårt att nå sitt mål i tid. Kollektivtrafik ovan mark dras med stora förseningar och utryckningsfordon tvingas ibland stänga av blåljus och siren då framkomligheten är obefintlig. Och bättre lär det inte bli, trängseln lär intensifieras i samma takt som befolkningsökningen och urbaniseringen.Det har under många årtionden pratats om olika lösningar på problemet, exempelvis 

flygande fordon. Så långt har vi dock inte kommit och frågan är om vi någonsin kommer dit. Ett mer realistiskt sätt att lösa problemet är vi redan på spåren, nämligen självkörande bilar med Car-to-X-teknik, det vill säga bilar som kan samtala med varandra och med andra ting i omgivningen. På så vis kan trafiken flyta på ett smidigare sätt, utan inblandning av den inte sällan distraherade mänskliga faktorn. Hur smidigt det kan bli med självkörande bilar kan du se här.

Men det finns många andra finurliga lösningar på problemet och en av dessa illustrerar ryska Dahir Insaat. I hans framtid ingår gyrocars (gyrobil, det vill säga fordon med gyroskop) som kräver väldigt lite markyta för att framföras. Det hela illustreras i filmen ovan som visar både utryckningsfordon och kollektivtrafik som enkelt tar sig genom stadens långsamma trafikmyller. I filmen kvarstår problemet för de enskilda förarna, men är löst för annan viktig trafik. Fordonen kan dessutom framföras på olika höjdnivåer så att ytanvändningen maximeras.

Utopi eller inte, tekniken med gyroskop är häftig och kanske inte så långt bort som man först tror. Dessutom krävs det förmodligen inte en massa tunga investeringar i infrastrukturen utan det befintliga vägsystemet kan nyttjas, utan dedikerade kollektivkörfält.

Vad säger du om en framtid med gyroskopiska fordon?

Filmen ovan påbörjas drygt fyra minuter in i handlingen, vill du se den ryska presentationen av tekniken och problemlösningen spolar du bara tillbaka till början.