Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hackergruppen Anonymous hotar BBC efter avstängningen av Jeremy Clarkson

BBC:s avstängning av Top Gear-programledaren Jeremy Clarkson har rört upp känslorna hos väldigt många. Nu har till och med nätaktivisterna i Anonymous gett sig in i leken.

Jeremy Clarkson saknade mat och gav sig därför handgripligen på en i produktionsteamet. Det var droppen som fick Clarkson-bägaren hos BBC att rinna över. De stängde omedelbart av honom från hans tjänst och söndagens Top Gear-avsnitt ställdes in. Resterande del av Top Gear-säsongen ställdes därefter också in.

Det har fått många människor runt om i världen att se rött. Redan efter ett par dagar hade en namninsamling online lockat till flera hundratusen underskrifter. Kravet är att återinställa Jeremy Clarkson i tjänst.

Detta är en DDoS-attack

DDoS står för Distributed Denial of Service och används ofta för att sänka en sajt på Internet. Kort förklarat fungerar det genom att man låter ett stort antal datorer skicka data till servern eller servrarna som ska hackas. På så vis upptas all tillgänglig bandbredd till och från dessa som dessutom överbelastas med anrop.

Nu ger sig till och med det löst sammansatta kollektivet av nätaktivister, Anonymous, in i leken. De kräver, via ett Twitter-konto som ofta sammankopplas med just Anonymous, att Jeremy Clarkson genast ska få tillbaka tjänsten som Top Gear-programledare. Om inte BBC lyssnar på deras uppmaning hotar de med att DDoS-attackera BBC:s webbplats.

BBC har inte uttalat sig om hotet från hackergruppen.