Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är svenskarnas drömbil

När svenskarna får välja fritt vilken som är deras drömbil är det varken Koenigsegg eller Ferrari som ligger överst – valet är betydligt mindre exotiskt än så.

På uppdrag av Blocket Fordon har YouGov frågat 1 203 svenskar vilken som är deras drömbil, och svaret är detsamma som i fjol. Frågan ”Vilket märke kommer din drömbil från?” ger nästan oändligt antal svarsalternativ, ändå är det Volvo som går vinnande ”ur striden”. Det svenska bilmärket har till och med stärkt sina positioner genom åren. Vid undersökningen 2018 var det 11 procent av svenskarna som hade en bil från Volvo som drömbil, 2019 var det 12 procent och i år är det hela 15 procent som blir knäsvaga av en kombi, suv eller sedan från Torslanda (eller från någon av Volvos andra fabriker runt om i världen – Belgien, USA och Kina).

– En drömbil brukar vara något nästintill ouppnåeligt men Volvo känns som en ganska realistisk drömbil. Ett folkligt och tryggt märke som ligger svenskarna varmt och hjärtat år efter år, säger Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör för Blocket Fordon.

Om du nu inte såg det, det är en Volvo XC40 som gömmer sig under mönstret i bilden överst.Om du nu inte såg det, det är en Volvo XC40 som gömmer sig under mönstret i bilden överst.Om du nu inte såg det, det är en Volvo XC40 som gömmer sig under mönstret i bilden överst.
Om du nu inte såg det, det är en Volvo XC40 som gömmer sig under mönstret i bilden överst. Foto: Volvo Cars

Efter Volvo är det många svenskar som drömmer om en bil från Tesla. Det amerikanska märket, känt för sina elbilar, är återigen två på listan, tätt följd av BMW samt Mercedes och Audi som båda har tappat en aning i jämförelse med fjolåret.

En intressant ”omkörning” i listan är att Toyota har tagit sig upp till plats sex och därmed förpassat Porsche till plats sju. Fler svenskar drömmer alltså om en bil från Toyota än en från Porsche. Spännande.

Ford och Volkswagen har avancerat var sin placering upp på listan samtidigt som Chevrolet har halkat utanför topp tio. In har i stället Kia kommit.

Topplista svenskars drömbilar 2020 (2019)

1. Volvo 15 % (12 %)

2. Tesla 9 % (8 %)

3. BMW 7 % (7 %)

4. Mercedes 6 % (7 %)

5. Audi 5 % (7 %)

6. Toyota 4 % (4 %)

7. Porsche 3 % (5 %)

8. Volkswagen 3 % (3 %)

9. Ford 3 % (2 %)

10. Kia 2 % (ny)