Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Harrods kör med eldrift – som för 98 år sedan

Lyxvaruhuset i London väljer åter gröna bilar – och inte bara till färgen. Redan 1919 hade man elektriska varubilar.

Varubilarna tillhörande det exklusiva varuhuset Harrods i London går i grönt. Ja, till färgen men nu även sett till drivmedel då man valt helt eldrivna Nissan e-NV200 som transportdon.

Då bilen har en teoretisk räckvidd på omkring 17 mil så räknar Harrods med att beta av 50 leveranser innan det är dags att ladda bilens batteri. Driftkostnaden på två pence per mile (motsvarande 22 öre per 1,6 kilometer) ger extra klirr i kassan.

Det är dock inte första gången som varuhuset satsar på elektriska varubilar. Redan 1919 använde man sig av amerikanska elbilar av märket Walker som hade en räckvidd på åtta mil. De drevs av en motor på 3,5 hästkrafter och toppade 19 km/h. Även det norska järnvägsbolaget NSB använde sig av Walkers bilar.

Om Harrods vill vara lika gröna som förr får de lägga på en rem. Av pressmeddelandet att döma har varuhuset i dag bara en Nissan NV200, på den gamla goda tiden hade man en flotta av 60 Walker. I Europa har Nissan sålt 27 000 eldrivna NV200.

Kombinationen Harrods och gröna bilar har vi skrivit om förr. Du kan nu beställa en grön Caterham Seven på varuhuset, dock ej med eldrift.