Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Häst i trafiken – så gör du

Motorcyklister, cyklister och gångtrafikanter… Alla möter du i trafiken titt som tätt. Men hur gör du när du möter en häst? Här är tipsen som får dig att agera säkert.

Sommaren är här och med det kommer du få allt mer sällskap av såväl cyklister som motorcyklister i trafiken – men kanske även av hästar och ryttare. Men hur man bäst ska agera när man närmar sig en häst är det kanske inte många som vet. I Storbritannien är fenomenet vanligare och därifrån får vi nu tips via organisationen IAM Roadsmart som jobbar för en säkrare trafikmiljö.

Det kan tyckas vara ett litet problem men i Storbritannien har det skett 2 570 vägolyckor de senaset sex åren med hästar inblandade. 38 ryttare och 222 hästar har dött och vid 80 procent av olyckorna har för hög hastighet hos passerande fordon varit orsaken.

Här är sex punkter att tänka på när du möter ett hästekipage i trafiken.

Om du kommer bakifrån håll dig tre billängder bakom hästen till du fått grepp om situationen. Var beredd på att köra långsamt eller till och med stanna. Undvik plötsliga rörelser.

Skräm inte hästen med signalhorn, motorvarvande eller hög musik. Agera lugnt och förutsägbart.

Ge ryttaren och hästen tillräckligt med utrymme vid omkörning - minst en bilbredd. Lämplig fart vid passerandet är cirka 25 km/h.

Ofta rider man två och två av säkerhetsskäl. Den ena hästen/ryttaren har mer erfaren av trafik än den andra. Ha det i åtanke.

Håll ett öga på ryttaren som kan ge signaler men glöm inte att deras primära uppgift är att hålla i tyglarna och kontrollera hästen.

Accelerera försiktigt när du passerat, såväl häst som ryttare kan vara oerfarna och nervösa.

Viktigt att tänka på för den som leder, rider eller kör häst och vagn är enligt Transportstyrelsen bland annat att hålla sig till höger på vägbanan och använda vägrenen om sådan finns, inte använda sig av gång- eller cykelbanor, ej färdas på motorväg, trafikled, ge tecken när du ska svänga samt att aldrig ha högre hastighet än att du kan kontrollera hästen.