070416_audi_je_design

Hetare version av Audi TT

Att laborera med bildesign verkar vara något av tysk nationalsport. Inte sällan har den goda smaken fått ge vika för spektakulära spoilerkit, enorma fälgar eller en chassisänkning som gränsar till det löjeväckande. Men det finns undantag.

Med hjälp av små medel har JE Design visat att återhållsamhet kan vara en minst lika stark krydda för att väcka omvärldens intresse. I fronten på nya Audi TT har man placerat en relativt diskret frontspoiler som dessutom har försetts med luftslitsar, något som onekligen ger en viss racekänsla. 

Så när som på en företagslogga på framskärmen har man lämnat sidan orörd och koncentrerat sig på bakdelen där det efter ”översynen” tronar fyra rejäla pipor i rostfritt stål. Önskar köparen få bilen sänkt ordnas det med upp till tre centimeter, även bilar med Magnetic ride-stötdämpare kan förses med sänkningssatsen. 

Ingen bilförädlare kan med hedern i behåll släppa iväg en bil på originalfälgar och JE Design utgör inget undantag. På bilden ser vi 20-tumsfälgar med däck i 245/30-profil.

De yttre förändringarna är naturligtvis intressanta men det är under skalet som de verkliga förändringarna har skett. I 2,0 T-motorn är effekten uppskruvad till 244 hästkrafter vilket är 44 hästar mer än original. 

Även vridmomentet har ökat från 280 Nm till rediga 355 Nm. Med känslig kopplingsfot tar föraren bilen från 0-100 km/h på sex sekunder och bilen ger inte tappt förrän det står 247 km/h på mätaren. Värst är den kompressormatade 3,2 liter stora V6-motorn som ger 350 hästkrafter, prick hundra upp mot standardmotorn. Med kompressorkittet lär bilen bli tillräckligt vass för att kunna utmana Porsche Cayman S. För att matcha prestandan uppgraderas bromsarna och fram sitter det fyrkolvsok vilka greppar hålborrade skivor.

Svensk representant för JE Design är Dahlbäck Racing och självklart går det även att få uppgraderingarna till TT Roadster. En Roadster i ostylat utförande kommer inom kort att kämpa mot en inte helt väntad men högintressant duellant… Läs mer om mötet i Teknikens Värld nr 10, i butik 3 maj.