Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Historien om Volvo 780

Folkhem med lyxkant. Modell 780 var Volvos flaggskeppsmodell designad och byggd av Bertone i Turin. Då en vagn för välbärgade, läkare, tandläkare och finansmän – nu en eftertraktad kultcoupé.

Att bygga en exklusiv coupémodell baserad på en vanlig standardbil var ingenting nytt för Volvo. Volvo-coupéer tillverkade i begränsade serier hade funnits ända sedan 1930-talet. Volvo förstod tidigt fördelarna med att med förhållandevis små åtgärder förvandla en sedanmodell till en flärdfull coupé, det var viktigt att etablera märket inom nya segment, inte minst för att få fler kunder intresserade också av de enklare och billigare modellerna.

Volvo hade redan gjort det med P1800 och med 262C och vid mitten av 1980-talet var det dags för 740/760 att ta av sig vardagskläderna och iklä sig finkostymen, i det här fallet av italienskt snitt. Precis som med 262C vände sig Volvo till sin italienska samarbetspartner Carrozzeria Bertone för att få hjälp med att förvandla 740/760 till en vacker flaggskeppsmodell. När den internationella bilsalongen i Genève slog upp sina portar i mars 1985 fanns resultatet att beskåda – Volvo 780 – ritad och byggd av Bertone i italienska Turin.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.