Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hjälp oss – vad är detta för bil?

En av våra läsare har hittat en mystisk bil på botten av en sjö vid sin sommarstuga. Nu behöver vi er hjälp för att identifiera den.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

I bland skickar ni läsare bilder på olika bilar för att få hjälp av oss att identifiera vad det är för något. Pär Thorhard har dock skickat oss en något udda förfrågan, han är nämligen hobbydykare och bilen han försöker identifiera står på en sjöbotten utanför Katrineholm.

Hillman Minx Mk VIII 1955. Foto: Lglswe

Vi på Teknikens Världs redaktion har försökt klura ut vad det kan vara för bil men har gått bet. Vi tror dock att det rör sig om en brittisk bil, kanske en Austin, Morris, Hillman Minx eller liknande. Det som dock inte överensstämmer med dessa bilar är bland annat sidorutorna och linjerna över framskärmarna.

– För tre år sedan fick jag reda på att den stod där och då satte jag en boj på den, sedan har isen troligen tagit bojen och jag har försökt att hitta bilen igen. För ett par år sedan var jag ner igen utan att hitta den, men i går fann jag den efter fyrtio minuters rutsök, säger Pär Thorhard när vi ringer upp honom.

Bilen står på cirka 3-3,5 meters djup utanför ett stugområde och enligt Pär har den troligtvis stått där sedan 1960-70-talet.

– Jag tror det kan vara någon som inte haft råd att bärga den in till Katrineholm och helt enkelt ställt den på isen, fortsätter Pär.

Huven ser ut att vara bortplockad innan sjösättningen vilket tyder på att någon skruvat med den och troligen gett upp. Som synes står den fortfarande på alla fyra hjul med axlarna intakta, Pär har även hittat en separat bakaxel på botten vilket tyder på att det kan ligga fler bilar där nere. Enligt rykten i närområdet upp till tre bilar till. Det finns dock inga planer på att bärga bilen ”den får stå där den står, den är ju hem åt en abborre”. Men Pär ska ner redan i kväll för att studera bilen närmare, han fortsätter även jakten på de andra bilarna.

– Nu har jag laddat upp den starka lampan så jag får bättre ljus. Brorsan har köpt nytt ekolod till båten så vi ska ge oss ut och leta reda på de andra bilarna också, avslutar Pär.

Har du någon aning om vad det kan vara för bil som står på sjöbotten?