Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Honda Asimo
Honda Asimo
Honda Asimo
Honda Asimo

Honda Asimo – människoroboten bättre än någonsin

För elva år sedan presenterade Honda sin människoliknande robot Asimo. Sedan dess har Asimo varit med om mycket och nu, i sin senaste upplaga, är han rörligare än någonsin och redo att hjälpa till vid saneringsarbetet efter kärnkraftsolyckan i Fukushima.

Asimo känner de flesta igen, Hondas människorobot som har synts vid olika tillställningar och presentationer under ett drygt decennium.

 För några dagar sedan visade Honda återigen upp Asimo inför en samlad press i Tokyo. Anledningen till den nya uppvisningen är att Asimo har uppdaterats och förbättras igen. Det är en den tredje (eller fjärde beroende på hur man ser det) stora uppdateringen sedan premiären år 2000. Under årens gång har Asimo mottagit kritik från många håll, inte minst då den ramlade i en trappa vid en demonstration för fem år sedan.

 Men nu är Asimo tillbaka vassare än någonsin. De stora nyheterna med 2011 års upplaga är att den numera är helt självstyrd (från början var den radiostyrd) och kan tolka upp till tre olika människoröster, till och med om de pratar samtidigt. Dessutom har den ett ansiktsigenkänningsminne och kan smidigt röra sig i folkmassor.

 Men största nyheten av dem alla är människorobotens rörelsemönster som har blivit mycket bättre och mer människolikt. Numera kan Asimo springa i 9 km/h jämfört med tidigare 6 km/h. Den kan även springa baklänges samt över ojämna ytor. Hoppa på ett eller båda benen är heller inga problem.

 Under Hondas demonstration av Asimos förbättrade rörelsemönster lät man den bland annat springa och hoppa, men också visa sin fingerfärdighet genom att skruva att en kork på en termos och hälla upp innehållet i i en mugg. Allt detta kan du se i videoklippen nedan.

 Än så länge går det inte att köpa Asimo, men Hondas människorobot ska dela med sig av sin teknik till en robotarm som snart ska kunna hjälpa till vid saneringsarbetet efter den stora kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan som ägde rum i mars tidigare i år.

På bilden ovan skulle man kunna tro att Asimo är på en Sepultura-konsert, men icke. Tecknet Asimo gör är japanskt teckenspråk och betyder ”Jag älskar dig”.

Honda Asimo springer i 9 km/h:

https://youtu.be/pxh2nLyE7S8?width=575&height=353

Honda Asimo hoppar på både ett och två ben:

https://youtu.be/UDNTRygR4Tk?width=575&height=353

Honda Asimo häller upp dryck:

https://youtu.be/LuymCZL5aWM?width=575&height=353