Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Honda har restaurerat en… Chevrolet-pickup

Att biltillverkare då och då renoverar en gammal bil till nyskick är inget konstigt, men att en biltillverkare renoverar en annan biltillverkares gamla bil är – udda.

Nu har du säkert blivit nyfiken över varför Honda har restaurerat en Chevrolet Apache-pickup från 1961? Nej, Honda har inte blivit tokiga, förklaringen är helt enkelt betydligt finare än så.

I år firar nämligen japanska Honda 60 år på USA-marknaden. Året var 1959 då American Honda Motor Company bildades, Hondas första filial utanför Japan, och inledningsvis var det motorcyklar man sålde. Under första helåret på amerikanska marknaden, 1960, gick försäljningen trögt. Färre än 2 000 motorcyklar såldes i landet.

Året därpå satsade man därför på att utöka återförsäljarnätverk ordentligt. Men motorcyklarna måste levereras till återförsäljarna för att de ska kunna locka till köp. Det är då Chevrolet Apache kom in i bilden. Honda i USA köpte in en helt flotta med Apache-pickuper som på flaket transporterade motorcyklar kors och tvärs över det stora landet. Det gav resultat, försäljningssiffrorna sköt i höjden med raketfart och 1965 var Honda USA:s bäst säljande motorcykelmärke.

I dag ser Honda en speciell detalj som en viktig pusselbit i den framgångsrika lanseringen på 1960-talet – Chevrolet Apache. För att hylla bilen som hjälpte företaget letade de därför nyligen upp ett Apache-exemplar av årsmodell 1961, renoverade den mekaniskt (4,6-liters V8 på 160 hästkrafter med trestegad automatlåda) och målade den, med gamla bilder till hjälp, i vitt och rött.

Originalbild från 1961.Originalbild från 1961.Originalbild från 1961.
Originalbild från 1961.

För att få pickupen riktigt autentisk placerade man även två motorcyklar på flaket – en Honda 50 samt en Honda CB160. Två viktiga modeller på USA-marknaden under 1960-talet.

Honda tänker visa upp sin nyrenoverade Chevrolet-pickup hos utvalda återförsäljare runt om i USA under året och som krona på verket ska den ställas ut på SEMA mot slutet av året.