Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hyundai Elevate tar vid där andra går bet

Hyundai presenterar sitt första fordon med rörliga ben. Konceptet Elevate är på plats när behovet är som störst.

Under CES-mässan i Las Vegas, som öppnar för besökare i dag, presenteras en blandad mix av teknik som ligger både nära och fjärran från att förverkligas. I går visade Nissan teknik som gör det osynliga synligt och nu har Hyundai kontrat med konceptet Elevate – ett fordon med ben som ser ut att vara hämtad från en science fiction-film.

Uppdraget för fyrfotingen är dock allvarligare än så. De första 72 timmarna är viktiga för att rädda människoliv vid katastrofer som jordbävningar, bränder, översvämningar och stormar och där tar sig Elevate fram med sina ledade och hjulförsedda ben. Fordonet kan även ta sig an vardagligare sysslor som taxi för personer med funktionshinder.

Hyundai kallar fordonstypen för Ultimate Mobility Vehicle (UMV) och Elevate bygger på en elektrisk plattform som eneklt kan byta skepnad beroende på uppdragsmiljö. Benen kan dessutom fällas in så att fordonet kan ta sig fram på vägar som vilket fordon som helst.Elevate kan kliva över hinder på över 1,5 meter och sträcka ut sig med ett axelavstånd på över 4,5 meter med sina passagerare i horisontell nivå.Tre år har arbetet med konceptet tagit och ansvariga är Hyundais ”uppfinnaravdelning” Cradle och designfirman Sundberg-Ferar i Detroit som tidigare jobbat med bland annat fordon av olika slag och medicinsk utrustning.– Genom att kombinera Hyundais elteknik och robotar kan Elevate ta sig dit ingen bil har varit tidigare och därmed kan vi bredda bilden om den frihet fordon ger, säger David Byron designchef på Sundberg-Ferar.När Elevate kan stå hos din Hyundai-handlare är i dag oklart.

https://youtu.be/SZvQtlh6ueM