Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Statens vegvesen

I Norge finns körkortet numera i mobiltelefonen

Vi lever i den nya digitala åldern och det innebär allt fler funktioner flyttar in i exempelvis våra mobiltelefoner. I Norge har man nu börjat med digitalt körkort. Lappen kan lämnas hemma så länge mobilen är med.

Sedan den 1 oktober i år kan 2,2 miljoner norrmän ladda ner sina körkort till mobiltelefonerna, så länge de har Android- eller iPhone-lurar. Skulle de bli tvingade att visa upp körkortet vid exempelvis en poliskontroll är det bara att ta upp telefonen ur fickan och visa den digitala versionen av körkortet på mobilens skärm. Det vanliga körkortet behöver en förare av ett motorfordon inte ha med sig.

LÄS MER: Svenskt körkort inte säkert som id-handling

Norge är inte ensamma med att utveckla digitala körkort, men Statens vegvesen, norska motsvarigheten till svenska Transportstyrelsen, tror att landet är först att lansera tekniken i Europa.

Finland blev först i världen när de i fjol lanserade ett digitalt körkort, men det ersatte inte det traditionella körkortet på samma sätt som i Norge.

Projektet och utvecklingen påbörjades för tio månader sedan. Med svenska ögon sett imponerande snabbt. Norrmännen menar att landets körkortsregister redan från början var modernt och funktionellt och därmed lämpade sig väl för den digitala riktningen.

LÄS MER: Svenskt körkort på väg att försvinna som id-handling

Det norska digitala körkortet gäller bara i hemlandet eftersom det än så länge saknas lagar inom EU och EES som stödjer körkort i digital form. Körkortet gäller endast i trafiken, en norrman kan således (ännu) inte legitimera sig med det i andra sammanhang.