Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren.patrik@mediaempire.se.076-1453001

Investera säkert – i en klassiker

Samma ögonblick som du kör ut din nya bil från bilhandlaren sjunker värdet blixtsnabbt, det vet vi alla om. Vad som dock inte är lika självklart är att det finns sätt att tjäna pengar på sitt bilägande. Investera i en klassiker!

Guld sägs vara en säker investering, precis som fastigheter och skog. Åtminstone om man ska tro de kunniga, men som bilintresserad är ju inte det något man drömmer om att lägga sina surt förvärvade slantar i. Lägg dem då i en bil i stället, en superaffär om man ska lita på HAGI (Historical Automotive Group International). Värdet på deras Topp 50-lista med 50 bilmodeller med en prislapp på mer 100 000 brittiska pund och har tillverkats i maximalt 1 000 exemplar har sedan 2008 ökat med hela 64 procent. 

 Enligt HAGI är det klassiska Ferrari-bilar som enskilt ökat mest i värde, hela 28 procent bara i år. Porsche-modeller har stigit med 15 procent. Problemet med att investera i bilar är så klart att de inte har något definitivt värde, något som också visade sig under 1990-talet när värdet på HAGI-listan föll med mer än 50 procent. Problemet är också att det krävs en rejäl summa pengar för att välja en bil enligt HAGI-listan. Kanske är det då bättre sikta lägre och köpa något billigare, för även mindre värdefulla klassiker ökar i värde. Och kom ihåg, bilar hör ju hemma på vägen – inte inlåsta i ett garage.

 Vi på Teknikens Värld håller tummarna att värdeökningen i synnerhet gäller Ferraris från 1981, då just en sån fortfarande står i redaktionsgaraget sedan reportageserien ”Från Fena till Ferrari” från 2011. En historia som går att läsa om i senaste numret av tidningen Klassiska Bilar.