Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

iPhone-användare kör BMW – Android-användare Volvo

Bland Porsche-ägarna är iPhone den mest dominanta telefonen medan Subaru-ägarna oftast kör med en Android-lur i fickan.

Precis som ”min bil är bättre än din”-diskussionen finns det en ”min mobiltelefon är bättre än din”-diskussion. Vuxna människor har alltså kvar det beteende som började i sandlådan i unga år – ”mitt sandslott är finare än ditt”.

Men om man slår samman de båda vuxendispyterna som förs på daglig basis, telefoner och bilar, hur ser det då ut? Det har jämförelsetjänsten Insplanet tagit fasta på för att se om det i Sverige skiljer sig åt i bilägandet mellan iPhone- och Android-användare.

Vi börjar med en liten förklaring till vad iPhone och Android är. Apple med sin iPhone med iOS-operativsystemet har länge varit klart dominant i Sverige, men i augusti hände något. Googles operativsystem Android som finns i telefoner från exempelvis Samsung, Huawei, Xiaomi, LG, Motorola och många fler gick om iPhone/iOS i Sverige för första gången. Android har 50,4 procent av den svenska marknaden, iOS 49,4 procent.

Marknadsandelar för Apples iOS och Googles Android i världen 2019. Foto: Statcounter

Ute i vida världen ser det väldigt annorlunda ut (dock inte i USA där USA-företaget Apple dominerar). Det räcker att blicka ut i övriga Europa så är Android (som också är USA-baserat i och med Google) totaldominant med drygt 74 procent medan iOS ligger på drygt 25 procent. Sett till hela världen har Android över 76 procent av marknaden medan iOS har drygt 22 procent.

Samtliga siffror är hämtade från Statcounter, men det finns andra informationskällor som ger andra siffror, där Android är än mer dominerande med 87 procent av världsmarknaden.

Med de svenska siffrorna som utgångspunkt, går det att se ett mönster i vilken bil en viss mobiltelefonanvändare äger? Till viss del, är svaret. Insplanet har på sin sajt genomfört undersökningen under 2019 och kommit fram till att de följande:

Vanligaste bilmärkena för iPhone-användare

1. BMW 14,43 %

2. Volvo 13,33 %

3. Volkswagen 12,97 %

4. Audi 10,34 %

5. Mercedes 6,49 %

Topp fem totalt: 57,56 %

Vanligaste bilmärkena för Android-användare

1. Volvo 14,61 %

2. Volkswagen 12,33 %

3. BMW 10,84 %

4. Audi 8,21 %

5. Mercedes 6,49 %

Topp fem totalt: 52,48 %

Som vi ser är det samma märken på båda topp fem-listorna, samtliga fem bland de sju största märkena i Sverige sett till försäljningen (Kia och Toyota är övriga två som inte nådde upp till topp fem). De enda skillnaderna är olika placeringar på de tre översta platserna med BMW som iPhone-användarnas ”favoritbil” och Volvo som Android-användarnas ”favorit”.

Tittar vi i stället på bilmärkena och hur stor andel av ägarna som använder en viss typ av telefon ser vi större skillnader. iPhone-användarna dominerar tydligt bland ”nischade” bilmärkena och framför allt hos Porsche.

Android-användarna å sin sida dominerar ”mer utbredda” bilmärken, och då framför allt bland de asiatiska märkena. Även om statistiken berör Sverige är det ändå en viss spegling av Androids dominans i Asien med över 85 procent av marknaden.

Andel iPhone-användare per bilmärke

1. Porsche 68,55 %

2. Mini 63,91 %

3. Land Rover 62,56 %

4. Tesla 59,04 %

5. Jeep 56,03 %

Andel Android-användare per bilmärke

1. Subaru 56,74 %

2. Hyundai 55,44 %

3. Mitsubishi 55,29 %

4. Honda 53,52 %

5. Mazda 53,24 %

Varken Audi, BMW, Mercedes, Volkswagen eller Volvo är med i ovanstående topp fem-listor, där är det sannolikt mer jämnt skägg mellan mobiltelefonanvändarna. Dock dominerar de nämnda fem sett till antal enheter vilket syns tydligt i de två listor som presenterades längre upp i artikeln.

Att iPhone dominerar bland Porsche-ägarna har bekräftats av undersökningar som Porsche själva har genomfört. Av den anledningen har Porsche sagt tvärnej till Android Auto i nya elbilen Taycan, däremot släpps den med Apple Carplay.

Diskutera: Vad drar du för slutsats med ovanstående statistik som bakgrund? Skriv gärna i kommentarsfältet nedan vad du tror.