Jaguar slår världsrekord – på vatten

Jaguar tar tekniken och kunskapen från Formel E till havs och slår nytt fartrekord.

Världen är upp och ned. Jaguar slår hastighetsrekord – på vatten med elektricitet. Men ger man det en vända till är det inte alls konstigt. Nyligen lanserade märket sin första elbil, suven I–Pace (som vi på Teknikens Värld har provkört) och sedan 2016 kör man i den elektriska serien Formel E. Tidigare nämnda I-Pace ska dessutom få en egen racingserie.

Det är med just tekniken från Formel E som man tillsammans med Vector och Williams Advanced Engineering byggt båten V20E som har slagit hastighetsrekord för eldrivna båtar genom att nå en hastighet på 88,61 mph, cirka 142,6 km/h. Det tidigare rekordet på 76,8 mph (cirka 123,6 km/h) sattes 2008.

Foto: ALEXP.COM

Rekordet sattes i Coniston Water på en sträcka av en kilometer som i vanlig ordning kördes i två vändor inom en 20-minutersperiod. Ett år har det tagit att bygga båten som har en motorkapacitet på 295 hästkrafter och bär med sig 320 kg batterier.Nu väntar än fler rekordförsök med båten och med det vill man lära sig och visa vilken potential tekniken har.

https://youtu.be/690QkOysBBA