Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jeremy Clarkson riskerar tre års fängelse i Argentina

Kommer du ihåg bråket mellan Top Gear-gänget och ett antal argentinare förra året? Den händelsen ser inte ut att vara över på långa vägar. Nu sägs Jeremy Clarkson riskera ett fängelsestraff.

https://youtu.be/E1BMXg6rXHw

Det var för lite mer än ett år sedan som (det tidigare) Top Gear-gänget bestående av Jeremy Clarkson, Richard Hammond och James May besökte Argentina för att spela in ett avsnitt av den populära bilshowen.Inspelningen stötte dock på trubbel ganska omgående 

när argentinare bildade en mobb och hotade med att ”grilla” Jeremy Clarkson samt slå sönder deras bilar. Anledningen var den Porsche 928 GT som Jeremy Clarkson körde, den hade registreringsnumret H982 FKL. Argentinska krigsveteraner från Falklandskriget 1982 tog numret som en skymf mot dem.

Det hela slutade trots allt väl, gänget mer eller mindre flydde från Argentina och den Porsche som Jeremy Clarkson körde fick sina registreringsskyltar utbytta till ett par med en mer lämplig siffer- och bokstavskombination.

LÄS OCKSÅ: Clarksons nya årslön: 130 miljoner kronor

Slutet gott, allting gott – eller? Nej, tydligen inte, för nu uppges Jeremy Clarkson riskera mellan sex månader och tre år i argentinskt fängelse. Inte för att han körde en bil med, i argentinska ögon, olämpliga registreringsskyltar, utan för att han bytte dessa till andra.

Enligt den argentinska strafflagens paragraf 289 står det nämligen att det är olagligt att förfalska, ändra eller gömma det (id-)nummer som ett föremål är registrerat med.

Händelsen förra året har redan varit uppe i rätten, då beslutade domaren att lägga ned ärendet, framför allt då domaren ansåg det hela vara utagerat efter registreringsskyltsbytet. Beslutet har nu överklagats och tre nya domare har valt att öppna upp fallet igen.

Inte nog med att Jeremy Clarksons registreringsskylt beskylldes för att håna argentinska krigsveteraner. En argentinsk politiker hävdar att även Richard Hammonds och James Mays registreringsskyltar var olämpliga. Den Ford Mustang som Hammond körde hade ett registreringsnummer innehållandes siffrorna 269 vilket kan sammankopplas med antalet britter, 255 stycken, som stupade i kriget, och Mays Lotus Esprits registreringsskylt innehållandes siffrorna 646 kan tänkas syfta på de 646 argentinare som stupade. Snacka om konspiratör till politiker.

LÄS OCKSÅ: Jeremy Clarkson försvarar Volkswagen

Jeremy Clarkson förklarade förra året att han bils registreringsnummer var helt slumpmässigt, att de inte reflekterat över vad det kunde tolkas som.

Detta förtydligades nyligen av Top Gears tidigare manusförfattare som påstår att de tre bilarna köptes och transporterades till Argentina – innan Top Gear-gänget ens hade sett skyltarna.

Skulle Jeremy Clarkson hamna bakom lås och bom, vilket inte känns sannolikt, blir det ett knivigt läge för Amazon som har värvat den tidigare Top Gear-trion till en ny bilshow.

Bakgrunden till bråket: Falklandskriget

För dig som inte har koll på Falklandskriget 1982 kan vi berätta att utanför Argentinas sydöstra kust ligger ögruppen Falklandsöarna, Islas Malvinas på spanska. Falklandsöarna är sedan 1700-talets andra hälft en brittisk koloni (var även en fransk koloni ett tag), men Argentina har sedan 1833 gjort anspråk på öarna och menar att de tillhör dem.

Våren 1982 ledde konflikten mellan Argentina och Storbritannien till ett krig som varade i 74 dagar. Britternas dåvarande premiärminister Margaret Thatcher såg inte med blida ögon på Argentinas invasion utan skickade dit delar av den brittiska flottan som efter knappt tusen döda soldater, de flesta argentinska, lyckades återta öarna. Bland annat sänktes en argentinsk kryssare, en brittisk jagare och ett brittiskt fraktfartyg.

Läget mellan Argentina och Storbritannien är än i dag infekterat och Argentina gör fortfarande anspråk på Falklandsöarna.