Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jeremy Clarksons nya årslön: 130 miljoner kronor

Den tidigare programledartrion för Top Gear går knappast lottlösa sedan de hittade en ny arbetsgivare i Amazon.

Jeremy Clarkson var hungrig, ilsknade till och tog till nävarna. Det ledde till att han fick sparken från Top Gear och BBC. Hans programpolare Richard Hammond och James May tog parti för sin vän och hoppade av Top Gear som numera har en ny programledare i form av Chris Evans.

Efter många rykten visade det sig att amerikanska Amazon drog det längsta strået, den tidigare Top Gear-trion skrev på kontrakt med bolaget. 36 avsnitt av ett nytt bilprogram ska göras (12 per år), varje avsnitt med en budget på 60 miljoner kronor. Till varje avsnitt kan de med andra ord köpa in en sprillans ny Koenigsegg och ändå ha massor av pengar över för själva inspelningen. Galet.

BBC hade en budget på 6,5 miljoner kronor per avsnitt förutom vid speciella tillfällen då budgeten låg på 13 miljoner kronor.

Men det är inte enbart själva programinspelningen som är kostbar för Amazon, även om det lär vara väl investerade pengar. Själva programledartrion och deras producent Andy Wilman från Top Gear kostar också en bra slant.

Enligt uppgift ska Jeremy Clarkson nya kontrakt ge honom drygt 130 miljoner kronor i årslön. Nästan elva miljoner kronor i månaden. Det är tio gånger högre lön än vad han hade hos sin tidigare arbetsgivare Top Gear.

Richard Hammond, James May och Andy Wilman är inte riktigt lika bra betalda som Jeremy Clarkson. De får en årslön på ”endast” 94 miljoner kronor.

Att Amazon erbjuder killarna dessa monsterlöner sägs bero på att bolaget vill komma ikapp Netflix på streamingsidan. Trion är tunga namn att ha med i sitt utbud och skulle nog kunna få antalet Amazon-prenumeranter att öka rejält på kort tid.

Jeremy Clarkson lirar alltså numera i samma löneliga som världens bäst betalda fotbollsspelare, Lionel Messi i Barcelona och Cristiano Ronaldo i Real Madrid. Dessa två gossar har dock sponsoravtal som gör att deras inkomst årligen uppgår till 606 miljoner kronor (Messi) samt 500 miljoner kronor (Ronaldo).