Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
JetsprintJetsprintJetsprint
Jetsprint

Jetsprint – en helt galen sport

Nu är det snart vår och det börjar bli dags att förbereda båten för sommaren, men det kan ta ett tag att träna reflexerna för att köra Jetsprint.

Jetsprint må se ut som en sport härstammade i USA men sporten grundades faktiskt i Nya Zeeland 1981, men körs i dag även i USA. Till en början hölls tävlingarna på floder innan den introducerades i Australien där man började använda konstgjorda banor som sedan blev norm.

Kort sagt går Jetsprint ut på att ta sig runt en bana av konstgjorda kanaler med meterdjupt vatten på kortast möjliga tid. Ett lopp består av 25-30 svängar vilket tar cirka 45-60 sekunder att slutföra. Fordonet för ändamålet är en drygt fyra meter lång båt med plats för förare och navigatör samt en rejäl motor. Det sistnämnda varierar beroende på vilken klass man tävlar i, men är i de flesta fall V8:or.

I Klass A är det 6,7-litersmotor med gjutjärnsblock eller 6,0-litersmotor med aluminiumblock som gäller. Drivmedlet är flygbränsle med 100+ oktan och motorerna levererar kring 650 hästkrafter. I klassen Super Boats är det tillåtet med 6,5-litersmotorer utan turbo eller turboladdade med 3,8 liters cylindervolym. Dessa monster går på metanol och ger beroende på motor mellan 950-1 400 hästkrafter.

Under ett lopp kan båtarna komma upp i hastigheter kring 130 km/h och i vissa svängar kan föraren och navigatören uppleva upp till 7 G. En ganska extrem sport med andra ord, själv skulle jag inte våga sätta mig i passagerarstolen.

https://youtu.be/V1dEH07_jKM?width=575&height=353