John Surtees BMW 507 till salu

En enägarbil med det lilla extra. Vad sägs om en BMW 507 körd av John Surtees. Nu ropas bilen ut på auktion och kan alltså bli din.

Enägarbilar är alltid intressanta. Speciellt när det handlar om en unik bil eller en ägare utöver det vanliga. Med bilen här blir allt liksom mitt i prick: en BMW 507 från 1957 ägd av racingföraren John Surtees. Och vet du vad – bilen kan bli din då den är ämne för en auktion.

BMW 507 må vara en av de vackraste bilar som har byggts men faktum är att modellen höll på att stjälpa tillverkaren. Målet var att hålla jämna steg med Mercedes och deras 300SL men 507:an floppade i den omfattning att man tvingades ner i hierarkin och fick börja bygga trehjulingar på licens.

John Surtees då? Hans gloria står stadigt då han är den ende som hittills blivit världsmästare i såväl roadracing (sju gånger) som Formel 1 (1964).

John Surtees fick syn på modellen under en motorcykeltävling i Västtyskland 1957 och ville genast ha ett exemplar och när hans stallchef ville köpa honom en present var saken klar.

Han hämtade sitt exemplar från fabriken men upptäckte snart att den inte levde upp till den bil han först provkört. BMW såg då till att trimma V8:an och även uppgradera bilen med skivbromsar från Dunlop – original hade 507:an nämligen trumbromsar, även fram.

Velar du? Du har tid att tänka då bilen inte klubbas förrän den 13 juli under Festival of Speed på Goodwood av auktionsfirman av Bonhams. Bilen väntas gå för minst motsvarande 22 miljoner kronor.