KAK:s Journalistpris 2017 till Mikael Stjerna

Teknikens Världs populära reporter Mikael Stjerna har tilldelats Kungliga Automobil Klubbens Journalistpris 2017.

Sedan 2008 har Kungliga Automobil Klubben, KAK, årligen delat ut ett pris till journalister för deras insatser och rapportering om bilismens utveckling. Bland de tidigare vinnarna hittar vi Teknikens Världs chefredaktör Daniel Frodin (2013) som nu får sällskap av ännu en Teknikens Värld-reporter. Mikael Stjerna har nämligen tilldelats KAK:s Journalistpris 2017.

KAK-juryns motivering till att de valde Mikael Stjerna lyder:

Få personer kan sägas ha bidragit till att utveckla svensk motorjournalistik som Mikael Stjerna. Genom en lång och gedigen journalistisk gärning har han visat prov både bredd och djup i sin rapportering kring mobilitetsfrågor. Han har på så sätt bidragit till att belysa olika aspekter av bilismen som samhällsföreteelse, vilket KAK vill uppmuntra.

Stjerna är idag verksam på Teknikens Värld och tydligt profilerad mot frågor som rör bilar och bilism. Hans kompetens är dock mycket bredare än så och Stjerna förmår att sätta in mobilitetsfrågorna i en samhällelig kontext, utan att för den sakens skull förlora fokus på bilen som den fantastiska uppfinning den är. Han förmår att på ett pedagogiskt sätt förklara komplexa samband och göra komplicerade sammanhang begripliga för läsaren. Hästkrafter, trafiksäkerhet eller fordonsindustrin – inga områden är honom främmande.

Stjernas förmåga att bedriva god motorjournalistik bevisas bland annat genom att han är flitigt anlitad i medier som når breda grupper. Med stor integritet och stringens lyfter han alla typer av frågor och ryggar inte för att bedriva skarp konsumentupplysande journalistik. Framtidens drivmedel och digitaliseringens effekter för bilismen är områden som Stjerna belyser i sina texter, vilket bidrar till att bredda och fördjupa den allmänna medvetenheten kring dessa viktiga områden.

Därmed bidrar Stjerna också till att främja en sund utveckling av bilismen och inte att endast att bevaka densamma. På så sätt är Mikael Stjerna ett journalistiskt föredöme som vi är mycket stolta över att kunna tilldela KAK:s Journalistpriset 2017.

– Vi är mycket stolta över att tilldela Mikael Stjerna Journalistpriset 2017. Han är en journalist med lång karriär och gedigna yrkeskunskaper. Stjerna förmår att sätta in frågor som rör bilismen och mobiliteten i en samhällelig kontext, utan att för den sakens skull förlora fokus på bilen som den fantastiska uppfinning den är, säger Anders Ydstedt, ordförande i juryn för KAK:s Journalistpris, och fortsätter:

– Det är inte många svenska journalister som på ett så tydligt sätt bidragit till att utveckla motorjournalistiken som Stjerna. Han är helt enkelt ett journalistiskt föredöme som vi är mycket stolta över att kunna tilldela KAK:s Journalistpriset 2017.

Mikael Stjerna är just nu nere och besöker Concorso d’Eleganza Villa d’Este vid italienska Como-sjön och låter hälsa att han är mycket glad och stolt över utmärkelsen.

Tidigare vinnare av KAK:s Journalistpris:

2016 Karin Olander, Dagens Industri

2015 Jacques Wallner, Dagens Nyheter

2014 Lasse Holmström, Sydsvenskan

2013 Daniel Frodin, Teknikens Värld

2012 Marianne Sterner, Vi Bilägare

2011 Håkan Matson, Dagens Industri

2010 Jan-Erik Berggren, Expressen

2009 Jonas Fröberg, Svenska Dagbladet

2008 Lasse Swärd, Dagens Nyheter