Kia Optima Sportswagon Plug-In Hybrid vinnare av Teknikens Världs Stora Bilpris 2018
Så är det dags att utröna vilken bil som tar hem det prestigefyllda Teknikens Världs Stora Bilpris 2018. Tio bilar som utmärker sig på ett eller annat sätt är kallade till drabbning, och bara en kan vinna!
Spretigt urval av bilar, kan puritanen tycka. Men den trogne läsaren vet att detta inte är ett biltest, det här är finalen i Sveriges mest prestigefyllda tävling – Teknikens Världs Stora Bilpris.
Här samlas, efter idogt juryarbete på redaktionen, tio bilar som har utmärkt sig positivt under bilåret. Dessa bilar har egenskaper som sticker ut ur mängden. Audi A4 g-tron drivs av biogas om man tankar den rätt. Bentley Bentayga tar lyx och flärd till en helt ny nivå, bortom Porsche Cayenne och Audi SQ7.
I andra änden av spektrat hittar vi Ford Fiesta, en helt vanlig småbil som vann vårt småbilstest i Teknikens Värld nr 24/2017 tack vare fina köregenskaper och god ekonomi. Den renodlade elbilen Renault Zoe är en i den nya generationen elbilar med bättre räckvidd, och faktiskt den som tog sig längst av alla i testet när vi testade räckvidd i verkligheten.
Opel Insignia kombi stoltserar med epitetet ”mycket bil för pengarna” precis som sjusitsiga Skoda Kodiaq. Volkswagen Arteon är det snyggaste Wolfsburg har producerat i modern tid och Volvo XC60 fyller på efter Torslandas succévagnar S/V90 och XC90. Kia Optima kombi i laddhybridutförande tänjer ut räckvidden på el och Suzuki Ignis är ett glädjepiller i en annars allt för strömlinjeformad designfilosofi över hela bilindustrin. Men bara en av dem kan vinna...
10. Bentley Bentayga
Vi vet att Rolls-Royce är på gång, men än så länge är Bentley det enda extrema lyxmärket som har doppat tårna i suvsegmentet. Bentley Bentayga är kort och gott den dyraste och lyxigaste suven man kan köpa och köra just nu. Vi vet att vi inte borde, men vi faller pladask för Bentaygas onödiga och dekadenta lyxnivå. Ingen behöver så här stor, bekväm, snabb och dyr bil. Men vi tror att alla ändå vill ha en. Helst vill vi förstås ha den gigantiska W12-motorn på 6,0 liter och 608 hästkrafter men eftersom vi ogärna skiljs från våra surt förvärvade 2,2 miljoner kronor nöjer vi oss med dieselmotorn som i ärlighetens namn är stark nog. Bentayga Diesel har samma V8-diesel med elkompressor som finns i Audi SQ7 TDI och med 435 hk och 900 Nm är den förstås tillräcklig. Då klarar man sig undan med endast 1,8 miljoner kronor mindre på sparkontot.
Motivering: Att kunna ta sig från 0 till 100 km/h på 4,1 sekunder i en 2,4 ton tung, välisolerad och superbekväm suv är lockande. Att föra in den här sortens prestanda och lyx i suvsegmentet gör Bentayga till en pionjär och ger den en tiondeplats i årets lista.
9. Volkswagen Arteon
Vem drömmer inte om att få köra en svepande, linjeskön lyxsedan utan att behöva betala premiumpris? På pappret erbjuder Volkswagen Arteon just det – ett lyxliv med Volkswagen-budget. Visst kan du köpa Audi A7 Sportback, eller så köper du en Arteon och sparar ett par hundra tusen kronor. Arteon är en direkt ersättare till gamla fyradörrarscoupén CC och får i dag ses som märkets flaggskepp eftersom Phaeton inte längre byggs. Med nio centimeter längre hjulbas än Passat erbjuder Arteon sina baksätespassagerare ett liv i sus och dus, men om du drar nitlotten och tvingas köra sällskapet ned till rivieran för en långweekend kommer du inte att känna någon skillnad mot en vanlig Passat, annat än på den låga takhöjden.
Motivering: Vi är beredda att skriva under på att Arteon är den stiligaste bilen som har kommit från Wolfsburg i modern tid. Därtill är den nästan lika praktisk som vanliga Passat.
8. Skoda Kodiaq
Nu när Saab inte längre finns och Volvos nya storkombi V90 har offrat lastförmåga för design så kanske Kodiaq är det närmaste vi kommer en värdig efterträdare till folkhemskombin. Det här är en bil som har de egenskaper dagens familjer efterfrågar, förpackade på ett sätt som visserligen inte kommer att röra upp några känslostormar, men tillräckligt attraktivt för att locka nya kunder till märket. Med Kodiaq har Skoda med god fingertoppskänsla lyckats pricka in ett hål på marknaden. Före Kodiaq fanns ingen så här rymlig, praktisk och förhållandevis billig suv att köpa.
Den stora Skodan rör sig något sävligare på vägen än de mindre koncernkusinerna, men det tror vi inte att köparna bryr sig om. En Kodiaq kommer inte att köpas för att den rolig, utan för att den är förnuftig.
Motivering: Stor, bra, hyfsat billig och dessutom i dagsläget den enda som fyller tomrummet efter folkhemsfraktaren Volvo V70. Skoda Kodiaq kommer att säljas i mängder, men särskilt nyskapande är den inte.
7. Volvo XC60
I den tio bilar starka skaran hamnar XC60 i skymundan. Under dagen står den oftast still och få testförare tycks vara intresserade av nya Volvon. Vi tror att det beror på att XC60 inte kommer med något särskilt nytt. XC60 är förstås helt ny och delar ingenting med föregångaren, men nyheterna har vi redan sett på 90-bilarna. XC60 uppfattas därför inte som den stora nyhet den egentligen är.
Ingenting kan dock ta ifrån Volvo att de har byggt en av de absoult bästa bilarna i den mellanstora suvklassen. Att XC60 vinner testet mot Alfa Romeo Stelvio, Audi Q5 och BMW X3 är ett bevis på hur långt Volvo har kommit i sin klättring på premiumstegen. Visst finns några onödiga brister, men likt få konkurrenter kan XC60 kombinera utrymmen med komfort, köregenskaper och exklusivitet.
Motivering: Volvo tar både formspråk och teknik vidare från succéerna S/V90 och XC90 och det förvånar oss inte alls om nya XC60 blir en storsäljare i hela Europa, precis som sin föregångare.
6. Opel Insignia
Opel har (äntligen, enligt somliga) sluppit ur GM:s händer och hamnat i franska PSA-gruppens ägo. Nu är det tänkt att Opel ska bli lönsamt. Och nya Insignia ser ut att ha alla möjligheter att leda offensiven. Även om Opel tycks lägga mest krut på sina otaliga suvmodeller så är Insignia vår favorit-Opel just nu. Sett till de rena bilegenskaperna sticker Insignia inte ut, den är ungefär lika bekväm, rymlig och praktisk som Volkswagen Passat. Men Opel vinner ekonomironden på total knockout. Eller vad sägs om en Insignia Sports Tourer (kombi på Opelska) med businessutrustning, 170-hästarsdiesel och fyrhjulsdrift för 299 000 kronor? Motsvarande Passat Sportscombi är cirka 30 000 kronor dyrare och har mindre utrustning.
Motivering: Alla nya bilar behöver inte, och kan inte, vara nyskapande. Det kan vara ett lika smart framgångsknep att som Opel dumpa priserna. Insignia är inte bäst i sin klass, men den är med råge mest bil för pengarna.
5. Renault Zoe
Renault Zoe är en av de mest konventionella elbilarna på marknaden och våra tester visar att den dessutom har längst räckvidd. Med 27,3 mil på en laddning övertrumfar Zoe sina närmaste konkurrenter Hyundai Ioniq, BMW i3 och Nissan Leaf. Räckvidden säger det mesta, men inte allt, om en elbil. Vi gillar Zoe som bil. Den är kompakt, rymlig, lättkörd och inte minst konkurrenskraftigt prissatt och det är mer än man kan säga om vissa konkurrenter.
Den långa räckvidden får man bara om man köper Zoe med det stora batteriet på 41 kWh i stället för 22 kWh. Då stiger priset med 25 000 kronor till 247 990 kronor. Och då ingår inte själva batteriet, det får man hyra för 699 kr/månad och det blir dyrare om man vill köra mer än 750 mil/år. Går tyvärr ej att snabbladda.
Motivering: Renault Zoe tillhör den nya generation elbilar som har klivit upp ett steg på räckviddsstegen. Med Zoe kan man utan problem köra drygt 25 mil på en laddning i en bil med plats för fem.
4. Audi A4 g-tron
I motsats till de flesta andra tillverkare har Audi gjort en nysatsning på gasdrivna bilar. Närmaste konkurrenterna BMW och Mercedes har inga gasdrivna bilar i mellanklassen men Audi har både A4 och A5 g-tron. Är det någon vits med att köra på gas? Absolut! All fordonsgas som säljs i Sverige är koldioxidneutral och det gör att A4 g-tron i praktiken är lika miljösnäll som en elbil. Till skillnad från en elbil kan den dock köras riktigt långt. Gasen i tankarna under bagageutrymmet räcker för 50 mils körning och bensinen i tanken under baksätet räcker för ytterligare 45 mil.
Bäst av allt är att gaskonverteringen inte märks av. De flesta gasbilar har små bagageutrymmen eftersom gastankarna tar plats, men Audi har löst förpackningen så bra att A4 Avant g-tron lastar lika mycket som en bensin-A4.
Motivering: Gasbilen lever! Tanka den med rätt sorts gas (inte naturgas) och Audi A4 Avant g-tron blir en riktig, koldioxidneutral miljöbil med hög komfort och utrymmen nog för en större familj.
3. Suzuki Ignis
Årets stora snackis och vattendelare heter Suzuki Ignis. Några förstår sig inte alls på den trånga japanen som har vinglig styrning, svag och surrig motor och dessutom inte ens har autobroms som standard. Andra faller pladask för den charmiga Suzukin och pekar på att den är överraskande rymlig, har ett flexibelt baksäte, att styrningen inte alls är så vinglig, att fjädringen är bra, att man inte alltid behöver köra så fort och att autobromsen ingår i den högre utrustningsnivån. Men framförallt – Ignis är en av extremt få bilar under fyra meter som går att få med fyrhjulsdrift. Det är visserligen en enkel viscokoppling, men den duger för lilla Ignis som blir riktigt underhållande att köra på smala och skumpiga skogsvägar.
Motivering: Fiat Panda får se upp – nu finns en till småbil med hög markfrigång och fyrhjulsdrift och den är betydligt roligare att ratta. Suzuki Ignis är en av de minsta och mest praktiska skogsmullarna just nu.
Mikael Stjerna om Suzuki Ignis: Designen har attityd. Den boxigt kantiga formen passar biltypen och är dessutom funktionell. Så jag ger tummen upp för Ignis. Jag är dessutom väldigt svag för små bilar. Det är trevligt att kunna få plats med mer än en bil i det egna garaget, och det är extremt underhållande att knipa parkeringsplatsen som en BMW 520 inte fick plats i. Och, ärligt talat, släpar man inte alltid med sig för mycket på semestern?
2. Ford Fiesta
I fjol firade Ford Fiesta 40 år som modell och då passade Ford på att lansera den sjunde generationen i ordningen. Plattformen är i princip hämtad från förra modellen men har modifierats på flera punkter, bland annat med nya bussningar, fjädrar och stötdämpare. Det gör all skillnad. Fiesta har under många år stått för det körglada och det förarorienterade i en annars ofta grå småbilsklass. Samtidigt har den burit på uppenbara brister och egenheter som förbryllat. Med den nya generationen har Ford rättat till i stort sett alla tidigare generationers brister och byggt en bil som väcker habegär. Med en Fiesta på garageuppfarten behöver man nästan ingen sportbil att ta ut på söndagsturerna, Fiesta duger till det också. Så rolig är den att köra. Med skarp styrning och ett följsamt chassi är nya Fiesta vår favorit bland småbilarna just nu och Fordens uppvisning i älgtestet gör inte saken sämre. Medan värsta konkurrenten Volkswagen Polo skämmer ut sig genom att endast klara 68 km/h genom konbanan drämmer Fiesta till med 78 (!) km/h. Det är mer än vad många sportbilar klarar.
Vi tackar också för att Fiesta har fått en logisk och välbyggd förarmiljö och en behaglig fjädring som sväljer det mesta som våra svenska vägar kan hitta på i form av bulor och gropar.
Motivering: Fiesta är något så uppfriskande ovanligt som en helt vanlig och okomplicerad, men också genombra bil med liten bensinmotor och manuell växellåda som vi gärna kör som endabil varje dag, året runt.
Linus Pröjtz om Ford Fiesta: Fords olika modeller har under alla år som jag har testat bilar alltid blandat högt och lågt. Men i mina ögon har just Fiesta alltid levererat på hög nivå – och den gör det igen. Senaste generationen Fiesta är rolig att köra och den är smart förpackad. Funktioner som fungerar känns som en självklarhet men riktigt så är det inte alltid. Fast i Fiesta är det just så.
1. Kia Optima Sportswagon Plug-In Hybrid
Det blev något av en aha-upplevelse för testlaget den där sensommardagen. Kan en laddhybrid gå så här långt enbart på el? Ja, det kunde den visst. I en karavan av tio laddhybrider kom Kia Optima SW Plug-In Hybrid längst vid körning uteslutande på el. Kia uppger visserligen en räckvidd på 62 km och vi kom bara 59,2, men det är ändå två mil längre än närmaste konkurrenten Passat GTE Sportscombi.
Precis som alla bilar är Optima SW PHEV inte felfri. Den har inte samma innerutrymmen som Passat Sportscombi och för laddhybridspekulanter är det ett stort minus att den inte har ett eldrivet värmepaket. För att få värme i kupén måste bensinmotorn startas. Mot det kan man invända att värmen måste komma från en energikälla, om den tas från batteripaketet förkortas elräckvidden och då kanske det är lika bra att starta bensinmotorn direkt?
Laddhybridversionen av Optima SW kostar inte multum. Priserna börjar på 404 000 kronor och från det kan man i dag räkna bort 20 000 kronor i supermiljöbilspremie. När bonus/malus-systemet införs nästa år blir rabatten ännu större. Kias laddhybrid är därmed omkring 30 000 kronor billigare än Passat GTE.
Det förhållandevis låga priset och den långa elektriska räckvidden gör att milen med Optima SW PHEV blir billiga.
Motivering: Med 59 kilometer verklig räckvidd på el är Kia Optima SW Plug-In Hybrid i särklass bäst, endast lillebror Niro är i närheten. Att köra miljövänligt i vardagen fungerar nu även för de som inte har laddmöjlighet på jobbet – och man kan dessutom räkna hem det ekonomiskt.
Marcus Engström om Kia Optima Sportswagon Plug-In Hybrid: Det här skulle kunna vara den perfekta bilen för mig. Den verkliga elräckvidden på 59 km är fullt tillräcklig för att jag ska kunna ta mig både till och från jobbet på en laddning vilket min plånbok skulle älska. Enda anledningen till att jag skriver ”skulle kunna vara” är att den tyvärr är för liten för min familj och mitt enorma behov av att ha med mig för mycket saker vart jag än ska. Jag vill därför applådera Kia för deras modelloffensiv som har gjort laddhybrider tillgängliga även för privatköpares ekonomi. Och tipsa om att bygga en lika bra hybridiserad gigantisk suv...
Vinnaren av Teknikens Världs Stora Bilpris 2018 är Kia Optima Sportswagon Plug-In Hybrid och redaktionschef Marcus Engström överräcker priset till Peter Himmer, vd Kia Motors Sweden och David Lilja, presschef.
– Vi är otroligt glada och stolta över priset och att Kia Optima Sportwagon Plug-In Hybrid presterat så bra i Teknikens Världs utförliga och proffsiga tester. Det är förstås ett erkännande och glädjande för oss på Kia eftersom Stora Bilprisets syfte är att vägleda konsumenten vid bilköpet, säger Peter Himmer.
Hur ser Kia på framtiden för laddhybrider?
– Nästa år blir ett spännande bilår med nya fordonsbeskattningen bonus-malus och Kia står väl förberedda tack vare ett brett modellprogram och alternativa drivlinor, däribland el-, Hybrid- och Plug-In Hybrid. En helt ny elbil med väl tilltagen räckvidd lanseras dessutom under andra halvåret och vi kan också förvänta oss mildhybrid-lösningar. Även långsiktigt har Kia en plan för framtidens drivlinor och arbetar på flera parallella tekniker, bland annat bränslecell.
Hur ser den typiska laddhybridköparen ut?
– Intresset för våra plug-in-hybrider Niro och Optima har varit stort bland tjänstebilister, men även privatköpare sedan de lanserades under andra halvåret, och de är redan två av de mest sålda laddhybriderna på marknaden.
2009 Peugeot 308 SW
308 SW tillhör fortfarande klassens smartast packade familjebilar. Kompakt, komfortabel och mycket flexibel.
2010 Skoda Yeti
Skoda Yeti var tidigt ute i det nya kompaktcrossover-segmentet. Tillräckligt högbyggd för att fixa stock och sten men främst är den allround i det mesta.
2011 Volkswagen Sharan
Volkswagen Sharan är mångsidig som få andra bilar. Tillsammans med syskonbilen Seat Alhambra är detta ett vettigare alternativ till en mellanklasskombi.
2012 Opel Ampera
Opel Ampera har inte bara ett fiffigt namn (gäller även Chevrolet Volt) utan visar på styrkor som den miljövänliga vardagsbilen för framtiden – redan i dag.
2013 Toyota GT 86
Tanken på att en folksportbil skulle vinna Teknikens Världs Stora Bilpris kändes avlägsen. Men sedan kom Toyota GT 86 och sopade banan med konkurrenterna.
2014 Tesla Model S
Förstapriset till Tesla stärkte synen på biltillverkaren som vågade – och vann. I år blir Model S fyrhjulsdriven och snart kommer suven Model X. Smart!
2015 Volkswagen Passat Sportscombi
En bra bil som blev ännu bättre och med lätthet höll konkurrenterna stången. Ett självklart val då, inte lika självklart nu.
2016 Volvo XC90
Som ett allra första steg för ”det nya Volvo” visade andra generationens XC90 att företaget gjort rätt vägval. Modellen kombinerar säkerhet, funktion och fin körbarhet med genomgående högt teknikinnehåll.
2017 Hyundai Ioniq Electric
Bra räckvidd för rimliga pengar, men framför allt i en bil som inte ser ut som en rymdraket... En elbil för folket!
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se