Kina stoppar produktionen av 500 modeller

Produktionen av 553 modeller som anses ha för hög bränsleförbrukning kommer från och med årsskiftet att stoppas.

Jasmin Frljevic

Som säkert de flesta vet vid det här laget har Kina stora problem med luftkvaliteten i sina storstäder och utsläppen från bland annat fordonen är en av orsakerna till detta tillsammans med den stora mängden kolkraftverk. För att få bukt med problemet har China Vehicle Technology Service Center meddelat att från och med den första januari kommer produktionen av bilar som anses ha för hög bränsleförbrukning att stoppas. Bloomberg var först ut med att förmedla nyheten och listan över tillverkare innehåller namn som bland annat Mercedes-Benz, BMW, Audi och Volkswagen. Alla modeller från dessa tillverkare ska enligt Bloomberg vara sedaner.

Detta är den första listan över bilar som inte får tillverkas för den inhemska marknaden och fler är att vänta då Kina har som mål att elbilar, hybrider och laddhybrider ska stå för 40 procent av nybilsförsäljningen år 2030.

- Detta är ett viktigt steg för att säkerställa en hållbar utveckling inom industrin på lång sikt, säger Wang Liusheng, analytiker vid China Merchants Securities Co, till Bloomberg.