Kinesisk Lotus i loop = världsrekord

Att loopa med en bil är inte helt lätt, men loopar man i världens största loop med en kinesisk Lotus blir det världsrekord. Se det spektakulära rekordet på film här!

Tänk dig en loop med en diameter på 12,87 meter och som endast är 3,68 meter bred (och väger 33 ton). Föreställ dig därefter att du har en Lotus att köra genom loopen med. Snabb, liten och lätt bil i en loop tänker du, det kanske du skulle våga...

 Men nu pratar vi om en Lotus L5 Sportback med 1,6-litersmotor på 135 hästkrafter. Skulle du fortfarande våga?

 Det var i alla fall vad kinesen Li Yatao vågade den 23 september förra året i Shanghai. Han tog sats med den röda Lotusen och körde genom loopen utan missöden. I och med loopkonstruktionens storlek var det nytt världsrekord. Aldrig tidigare har någon kört genom en så stor loop med en bil.

 Nu kanske du undrar vad det är för konstig Lotus du ser i filmen nedan? Jo, det är en Lotus faktiskt. Det är så att Youngman bygger Lotus-bilar för den kinesiska marknaden på licens av malaysiska Proton som i sin tur äger Lotus (hur länge till vet vi inte eftersom det är på upphällningen). Bilarna har ingenting att göra med de brittiska Lotus-modeller som vi känner till i vår del av världen, trots att de kinesiska Lotus-bilarna har ett emblem där det står ”Engineered by Lotus” (se bilderna nedan).

 Denna Lotus L5 Sportback går även under namnen Youngman Lotus L5 Sportback samt Europestar L5 Sportback.

https://youtu.be/aXdqxOcy_b8?width=575&height=353