Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: RM Auctions Sotheby's

Knappt inkörd Ferrari Enzo till salu

En av Ferraris mest mytomspunna modeller, Enzo, ska säljas i början av nästa år. Just detta exemplar har, trots 13 år på nacken, rullat endast 583 mil.

Det är kläddesignern Tommy Hilfiger som nu väljer att auktionera ut sin Ferrari Enzo av 2003 års modell. Anledningen till att han vill bli av med den vet vi inte. Det lär knappast vara en ekonomisk fråga, förmodligen tycker han att han använder den för lite och att den gör sig bättre i någon annans ägo där den får röra på sig lite mer. Han Enzo har nämligen bara rullat 582,9 mil.

Det är RM Auctions Sotheby’s i Arizona som säljer bilen i januari nästa år. Någon ytterligare information utöver mätarställningen finns inte i dagsläget, inte heller vad den förväntas kosta när auktionsförrättaren drämmer klubban i bordet. Men tidigare Enzo-exemplar har sålts för mellan 27 och 37 miljoner kronor. I och med att det är Tommy Hilfigers bil och att den har rullat så lite förmodar vi att just detta exemplar betingar ett värde som ligger närmare den högre siffran än den lägre.

Foto: RM Auctions Sotheby's

Ferrari Enzo är en av supersportbilsvärldens mest mytomspunna bilmodeller som med sin V12-motor på 6,0 liter och 660 hästkrafter knäckte det mesta under sin tid. 0-100 km/h på 3,9 sekunder, 0-200 km/h på 10,6 sekunder och 0-300 km/h på 26,1 sekunder samt toppfart på 355 km/h var siffror som imponerade för 13-14 år sedan. Lägg till det att Ferrari tog sin kunskap från Formel 1 och stoppade ner i modellen, det gjorde att många med tjocka plånböcker lockades till Enzo som bär samma namn som Ferraris grundare.

Foto: RM Auctions Sotheby's

Men alla fick inte lägga vantarna på ett exemplar. Alla 349 bilar tingades redan innan de byggdes 2002, framför allt var det tidigare ägare av jubileumsmodellerna F40 och F50 som fick chans på en Enzo (och Zlatan efter viss övertalning). När de 349 bilarna stod klara beslutade sig Ferrari för att bygga ytterligare 50 exemplar, totalt 399. Men under 2004 tillverkades även exemplar nummer 400, en bil som skänktes till Vatikanen och påven för ett välgörande ändamål.

Foto: RM Auctions Sotheby's

När Ferrari Enzo var sprillans ny, det vill säga under 2002, kostade modellen i USA motsvarande 6,4 miljoner kronor vilket med dagens penningvärde betyder 7,5 miljoner kronor. Det var med andra ord en riktigt bra investering att köpa en Enzo för 14 år sedan, för säljer man den i dag innebär det en avkastning på uppemot 500 procent.