Konstnär målar bilar – med bilar

Penslar är inget för engelsmannen Ian Cook, konstnären som i stället föredrar radiostyrda bilar när han skapar sin konst. Upp till 100 verk blir varje år överkörda av den produktive konstnären.

Historien bakom 28-årige Ian Cooks radiostyrda bilar började 2006 när han fick en julklapp av sin flickvän med den tydliga förmaningen ”ta inte ner den till ateljén och se till att inte få färg på den”. En viss trots kan anas när engelsmannen från Birmingham fyra år senare nu skapat en karriär för sig själv genom att helt och hållet skrota penslar. 

 I stället har Ian Cook gått över till att använda den mindre konventionella färgspridaren som hjulen i radiostyrda bilar innebär. De tidiga verken kan kallas ”starkt experimentellt präglade” medan Cook lärde sig tekniken. Efter att ha prövat mer konventionella motiv som barnfiguren Pudsey Bear började Cook sedan måla bilar med hjälp av tekniken, något som nu är hans heltidssysselsättning.

 –På ett år skapar jag mellan 75 och 100 konstverk, beroende på, säger Cook till teknikensvarld.se.

 Mellan 20 och 30 radiostyrda bilar används för att färdigställa en målning, som tar upp till tolv timmar att färdigställa. Penslar undvikes som regel men hjul modell större har även de fått rulla färg över Cooks målningar. För att se hur han går tillväga rekommenderas filmerna nedan, eller ett besök på hans hemsida, Pop Bang Colour.  

https://youtu.be/3UW9dJ6ZQ_8?width=575&height=353https://youtu.be/7LLCt0VUHsc?width=575&height=353