Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

12 tickande bilbomber – bilarna du ska se upp med

Att kamkedjan rappar över och motorn blir till skrot är varken kul eller billigt. Men det gör den alltför ofta, och det på bilar som bara rullat 5 000 mil. Eller vad sägs om en motor som drar flera liter olja – på bara några hundra mil. Normalt, säger tillverkaren.

Du kan lyssna på artikeln i ljudformat här:

En ny och mer aktuell lista hittar du här.

Kanske motorn rusar och inte går att stoppa, med scenariot att den skär ihop totalt. Kan bli hur dyrt som helst.

En annan lömsk bilsjuka heter rost och kan uppträda långt tidigare än den urholkade garantin säger.

Det finns alltför många, dåliga konstruktioner på marknaden, och som drabbar kunden. Det vill säga dig och mig, som får agera försökskaniner. Ofta tar fabrikanten inget ansvar, slingrar sig och hävdar att bilen servats på fel ställe, eller några mil över intervall. Har fabrikanten tur så händer ingenting förrän garantin precis gått ut, och då är det ofta långnäsa för konsumenten som får stå för det dyra kalaset. Det finns otaliga exempel.

Många lever i tron att en motor med kamkedja i stället för rem är överlägsen. Man slipper tänka på bytesintervall för remmen och allt är frid och fröjd. Och visst bör det vara så, och är det i de flesta fall. Åtminstone om vi pratar äldre motorer, eller tillverkare som vet vad de sysslar med. Men det finns motorer med kamkedja där kedjan kuggar över och/eller brister på ett tidigt stadium, och då är hela idén med ”den idiotsäkra kamkedjan” överspelad. I de flesta fall är det kedjespännarens oljetrycksberoende tryckmekanism som beckat igen och som därmed inte förmår att spänna kedjan.

En bov i det dramat, förutom en tveksam och klen konstruktion, är alltför långa serviceintervaller i samband med så kallad Longlife-olja. De bilarna är som tickande bomber. Ingen vet när det händer, bara att det händer.

Här presenterar Teknikens Värld ett gäng bilmodeller som kan bli riktigt dyrköpta.

 

Alfa Romeo

Den bensindrivna 2,2-litersmotorn (från GM) som sitter i Alfa 159 och Brera är en trevlig apparat när den går som den ska. Men en dag tänds motorvarningslampan, kanske redan vid 5 000 mil. Då åker du till verkstad som kopplar in diagnosdatorn och den visar att kamaxlarna står aningen fel i förhållande till vevaxeln. Tanka ny mjukvara? Icke. Kamkedjan har sträckt sig och måste bytas. Dålig kvalitet på kedjan i samband med långa servicintervaller är orsaken. Men kedjan går sällan av eftersom motorvarningslampan börjar lysa i god tid som ett tecken på att något inte står rätt till. Byte av kedja – en affär på minst 10 000 kronor.

Att tänka på vid köp:

Kolla att motorvarningslampan tänds och släcks när motorn startats.

 

Audi

Den bil som överlägset leder statistiken över motorbyten är Audi A6 3,2 FSI. Orsak är att kamkedjorna hoppar och ventilerna krockar med kolvarna. Det i sin tur beror på att kamkedjesträckarna beckar ihop på grund av koksbildning och inte kan sköta sitt jobb.

Långa serviceintervaller är en del av orsaken. Under gynnsamma förhållanden kan bilen gå 3 000 mil innan serviceindikatorn tänds, men oftast tänds den tidigare. Den tunna Longlife-oljan är inte heller optimal, men byts den oftare, eller byts mot en syntetolja med högre viskositet så klarar sig motorn betydligt bättre. 3,2 FSI har kamkedjorna mot torpedväggen vilket gör att motorn måste lyftas ur.

En annan Audi-motor med problem är 2,0 TFSI. Den drar olja. En del alldeles för mycket, flera liter mellan servicetillfällena. Enligt Audi är den konstruerad att dra olja och tillåts göra av med en liter på 100 mil! En del drar mer, andra mindre. Så speciellt miljövänligt kan det knappast vara.

Att tänka på vid köp:

Kolla hur ofta motoroljan har bytts.

 

BMW

Även här är det kamkedjetrassel på de fyrcylindriga motorerna, både diesel (N47) och bensin (N46), i 1-, 3- och 5-serien mellan 2007 och 2009. Tillverkarna vill få ner friktionen i motorerna för att få lägre förbrukning och mindre avgasemissioner. Lägre friktion uppnås med lättare rörliga delar, bland mycket annat, kamkedjan. Frågan är om det inte gått för långt när kedjorna kan rasa innan 10 000 mil. Det hände knappast förr då kedjan och kringkomponenter var dimensionerade att hålla motorn ut. De långa serviceintervallerna är också en anledning. Kedjan sitter i motorns bakkant vilket betyder att motorn måste ur bilen. Dyrt är bara förnamnet, om inte garanti eller försäkring täcker.

Att tänka på vid köp:

Kolla serviceboken, täta oljebyten är bra för motorns livslängd.

 

Ford

Ford Focus av första generationen (1998-2005) är nu en gammal bil. Det hindrade den inte från att börja rosta redan i unga år. Och den rostar mycket, mer än de flesta från samma tid. Att den hade 12 års rostskyddgaranti får ses som ett skämt. Ford gjorde så gott de kunde med problemen men vad hjälpte det när grundkonstruktionen och rostskyddet var så dålig.

Att tänka på vid köp:

Kolla plåten, rostar det är det redan försent.

 

En ny och mer aktuell lista hittar du här.

 

Mazda

Första generationen av Mazda 6 som kom 2002 är en riktigt körglad bil, men den bullrar en del och den rostar mer. Det första kan man åtgärda med hörselskydd medan den knaprande rosten är knepigare att värja sig mot. Våra saltindränkta vägar måste vara världens mest fientliga mot plåtkonstruktioner och Mazda 6 började rosta tidigt. Rostskyddet var riktigt dåligt. Skärmkanter och hela bakskärmar ända upp till taket byttes, liksom sparklådor. Den faceliftade modellen som kom 2005 var bättre ur både buller- och rostsynpunkt.

Att tänka på vid köp:

Kolla plåten, särskilt trösklarna som saknar rostskyddsbehandling.

 

Mercedes

Detta ”fina” märke drabbades av en rostchock när första E-klass kom 1996. Den kunde rosta hej vilt lite överallt. När efterträdaren kom 2002 förmodades att Mercedes lärt sig, speciellt med tanke på att märket lanserat en genomrosningsgaranti på inte mindre än 30 år. Men icke. W211 som E-klass från 2002 heter rostade friskt den också. Den blev visserligen bättre från mitten av sin levnadsbana fram till 2008 som är sista modellåret.

Andra problem är V6-motorn ”350” på 272 hästkrafter, internbeteckning M272. Den sitter i många olika Mercedesbilar och har dålig härdning av balansaxelns drev till kamkedjorna. Det kan resultera i motorras när metallpartiklar från dreven pumpas runt med oljan. Den ”farliga” motorn tillverkades mellan 2005 och 2008.

Att tänka på vid köp:

Lita inte på 30 års rostgaranti. Den gäller bara om bilen alltid servats på Mercedes-verkstad.

 

Opel

Märket med blixten som symbol har knappast skämt bort sina ägare med hög kvalitet, framför allt under 1980- och 1990-talen. Men de har så sakta snäppt upp sig och dagens bilar är nästan bra. Ett undantag är 2,2-litersmotorn där kamkedjan kan rappa. Samma problem som för Alfa 159/Brera, eftersom motorn är densamma och tillverkad av GM. För Opel gäller även ett annat problem med denna motor. Bränslepump och tryckregulator är av dålig kvalitet och de är dyra. Byte av bränslepump och tryckregulator samt arbete kan kosta över 10 000 kronor.

Att tänka på vid köp:

Kontrollera serviceboken. Lyssna efter kedjerassel.

 

Peugeot

Diverse småbekymmer har kantat vägen för många Peugeot-ägare, men oftast inte så allvarliga eller dyra fel. Inte förrän Peugeot 207 kom med en motor som heter 1,6 VTi (från 2007) och som tagits fram i samarbete med BMW. Dessa maskiner tål inte kortkörningar eftersom de är känsliga för kondensvatten i den variabla ventilmekanismen. Motorn hinner sällan bli genomvarm och kondens bildas. Då går motorn in i så kallat nödläge samt att motorvarningslampan tänds. Olja och filter måste bytas – ofta, och invändig motortvätt kan vara nödvändig. Serviceintervallen har sänkts från 3 000 till 1 500 mil, men det hjälper inte om motorn aldrig får bli varm.

Att tänka på vid köp:

Hur används bilen? Välj en bil med annan motor om bilen ofta körs korta sträckor.

 

En ny och mer aktuell lista hittar du här.

 

Renault

Laguna II kom 2001 och höll ut till 2007. Ett sorgebarn med en hel radda fel och ett av Renaults lågvattenmärken rent kvalitetsmässigt. Synd, då bilen är bekväm att färdas i. De mest frekventa felen är glapp i styr- och spindelleder där hela 65 procent av bilarna underkändes hos Bilprovningen. Men annan ny teknik som bilen var utrustad med krånglade också. Tändspolar som gav upp, startkort som inte gav tillträde till bilen, och som heller inte startade motorn är några exempel. Renault har generellt också varit dyra på kamremsbyten och kopplingsbyten på sina modeller.

Att tänka på vid köp:

Kolla när kamremmen byttes senast. 2,0T- och 3,0 V6-motorerna är dyra, räkna med 20 000 kr på V6.

 

Toyota

Ett märke som aldrig brukar förknippas med några allvarligare fel, även om vi sett många återkallningar under senare år. Men allvarliga fel finns. Åtskilliga motorer byttes ut på Corolla 1,6 VVTi. Även Avensis, MR2 och Celica med 1,8 VVTi kan drabbas, årsmodeller 2000-2003. Motorn börjar plötsligt dra kopiösa mängder olja men den gemene Toyota­ägaren (och de flesta andra) kollar sällan på oljestickan. Oljetrycket försvinner och raset är ett faktum, och hela motorn eller motorblocket byts ut. Ibland på goodwill beroende på hur långt bilen gått.

Att tänka på vid köp:

Håll koll på oljenivån. Titta på stickan, vänta inte tills varningslampan lyser.

 

Volkswagen

Detta populära märke drabbas av fler fel än vad folk i allmänhet tror, bland annat vad gäller motorer. TSI-motorerna med kamkedja i allmänhet och 1,4 TSI i synnerhet. Kamkedjeproblem är väldigt vanligt, och det på bilar som inte gått 10 000 mil och ibland bara hälften. Dålig konstruktion som inte mår bättre av Longlife-service. Nu, 2014, har VW återgått till kamrem vilket talar för sig själv. Andra problem rör DSG-lådor och främst den 7-växlade med torrkopplingar, kallad DQ200 och som finns till mindre motorer, bland annat gasdrivna Passat med 1,4-litersmotor. Den som taxi inte längre tillåts köpa eftersom de drabbades av återkommande fel på både motor och växellådan. En dålig kombination man ska passa sig lite extra för, även om man inte är taxichaffis. 1,4 TSI finns så klart i andra märken från VW-koncernen, och den fungerar inte ett dugg bättre där.

Att tänka på vid köp:

Volkswagen tar ibland kostnaden som goodwill, men då lär en full servicebok krävas.

 

Volvo

Om du kör en Volvo med femcylindrig dieselmotor bör du kolla oljenivån regelbundet. Under vissa omständigheter, exempelvis med mycket kortkörning, kan oförbränd diesel komma ner i oljetråget och därmed öka oljenivån. När den blir för hög trycks olja upp i vevhusventilationen och in i insugningsröret – och motorn börjar varva utan att du rör gaspedalen. Motorn går heller inte att stänga av med nyckeln utan fortsätter att varva tills oljan tar slut, alternativt att motorn varvar ihjäl sig.

Fenomenet berör också den fyrcylindriga tvålitersdieseln men där är orsaken att det additiv som behövs för att bränna rent partikelfiltret inte fyllts på. Då sotar filtret igen vilket medför att datorn sprutar in mer diesel, som letar sig ner i oljetråget vilket ökar nivån och, ja, ni fattar. Kontentan är densamma – skenande motor. Volvo har tankat ny mjukvara som ska stävja problemen, men om oljenivån är för hög av en eller annan anledning – då blir tokvarv resultatet. Gäller S40/V50 mellan 2006-2010, C30/C70 2007-2010, S80 2007-2009, V70/XC70 2008-2009 och XC60 2009.

Att tänka på vid köp:

Kolla hellre oljenivån en gång för ofta.

En ny och mer aktuell lista hittar du här.

Gilla på Facebook för fler tips!