13 elbilar under 3 000 kronor per månad
På privatleasingmarknaden slåss tillverkarna om kunderna. Elbilarna har prislappar vi bara kunde drömma om för ett år sedan. Här är listan på de billigaste elbilarna du kan leasa i Sverige i dag.
I år har prisraset på elbilar äntligen kommit. Vi ser det än så länge inte i prislistorna. Det är på privatleasingpriserna vi ser det nya marknadsläget. Volkswagen spikade fast ett nytt normalläge i vintras när den nya elbilen ID.3 fick leasingpriset 3 495 kronor per månad, ett pris som många handlare pressade ner till 3 000 kronor per månad innan årsskiftet. Nästa debutant som skakade om marknaden rejält i juni i år var nya MG ZS. Nu kan den leasas för 1 990 kronor per månad.
Men MG och Volkswagen är inte ensamma om att sänka priserna. Alla märken måste hänga med för att få kunder att välja deras modeller. Vi har tittat och jämfört med priserna för två år sedan och inser att något stort har hänt.
Hösten 2019 erbjöds den då faceliftade Renault Zoe för 386 990 kronor. Det är ungefär samma prislapp i dag, 383 990 kronor står det i den officiella prislistan. Men privatleasingpriset har däremot sjunkit med en tredjedel.
Jag hittar en annons från en Renault-handlare i Skåne som för 1,5 år sedan erbjöd eldrivna Zoe för 3 910 kronor per månad. I dag tar samma bilhandlare 2 690 kronor per månad för exakt samma bil. En prissänkning med 31 procent. Det finns till och med handlare som erbjuder Renault Zoe för 2 450 kronor per månad. Kia e-Soul är en annan modell som prissänkts ordentligt, från 3 890 kronor per månad till 2 495 kronor per månad hos den billigaste handlaren.
Till en liten del beror den lägre leasingkostnaden på att staten har höjt elbilspremien från 60 000 kronor till 70 000 kronor. Det betyder en eller två hundralappar per månad. Men i grunden handlar det om en marknadsanpassning. Det gäller att möta kunden någonstans på mittfältet, annars blir det ingen affär.
Att de rena köpen spelar mindre roll för försäljningsvolymen på privatmarknaden är tydligt. MG blev till exempel i juni direkt den mest sålda elbilen i landet. Men egentligen såldes bara tio procent av MG-bilarna. 90 procent gick iväg på privatleasing. Då spelar listpriset mindre roll. Man får snarare intrycket att listpriset sätts på en hög nivå för att få leasingpriset att framstå som extra förmånligt. Det är svårt att tro att handlarna på riktigt kalkylerar med restvärden på över 70 procent för de eldrivna leasingbilarna.
Faktum kvarstår – med leasingpriser som startar på under 2 000 kronor per månad är definitivt en elbil det ekonomiska valet. Kunderna räknar rätt som ratar köp-erbjudandet och skriver på privatleasingavtalet. Under förutsättning att privatleasingens ramar passar deras behov och förutsatt att elbilen matchar körprofilen, med hänsyn till laddmöjlighet och körsträckor.
Även leasingavtalen som kostar 2 500 – 3 000 kronor per månad ger en låg totalkostnad för elbilar. En mindre bensindriven bil kostar cirka 10 kronor per mil i bränsle. En elbil kostar, så länge den laddas hemma, ca 2,50 kronor per mil. Man sparar ca 7,50 kronor per mil på att ladda el hemma jämfört med att tanka bensin i en småbil. (Installationskostnader för laddstolpe oräknat.) Du kan alltså dra av upp till 625 kronor per månad från elbilen när du jämför den med en leasad bensinbil, vid 1 000 mil körsträcka per år. Dessutom är skatten för en elbil endast 360 kronor per år. Bilskatten ingår aldrig i privatleasingpriset.
En elbil som kostar 2 500 kronor per månad att leasa kan alltså jämföras med en bensindriven bil som kostar 1 900 kronor per månad. Att elbilen ligger bra till framstår tydligt när vi jämför modeller som säljs med både bensinmotor och elmotor. Peugeot 208 erbjuds av generalagenten med 75 hästkrafters, trecylindrig bensinmotor för 2 199 kronor per månad. Elversionen kostar 2 699 kronor per månad. Den som har möjlighet att ladda bilen hemma kommer definitivt att ha en lägre total bilkostnad med elbilen i garaget.
Lite högre upp på prisstegen hittar vi Hyundai Kona. Den eldrivna versionen kostar 2 995 kronor per månad, den sämre utrustade, bensindrivna modellen 2 495 kronor. Den som kan köra eldrivet kommer att ha en lägre totalkostnad bara elbilen får rulla tillräckligt många mil.
En jämförelse med kontantpriserna för Hyundai Kona säger mycket om dagens marknad. Bensin-Kona kostar 199 900 kronor. Kona Electric kostar, efter avdragen miljöpremie, 309 900 kronor. Elbilen kostar alltså 55 procent mer än bensinmodellen. Leasingpriset för elbilen är däremot bara 20 procent av bensinmodellens leasingpris. Valet är lätt.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se