Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

18 bra och billiga bilar för 18-åringen

Premium Att köpa sin första egna bil är ett stort steg mot frihet och vuxenlivet. Men det är dyrt att äga bil som nybliven körkortsinnehavare. Här listar vi några av de lite billigare alternativ som är värda en extra titt.

Sin första bil är något de allra flesta har ett särskilt band till. Det är bakom ratten på den som man upplever nya saker med vänner, nöter den där favoritlåten alldeles för högt på stereon och troligen gör sin första roadtrip med. Den behöver inte vara i bästa skick, ha starkast motor eller imponera på andra. Du älskar den ändå, och någon eftertraktad modell har du ändå inte råd med om du betalar själv.

Det är nämligen dyrt att bli vuxen, särskilt när försäkringsbolagen inte riktigt anser dig vara vuxen förrän vid omkring 24–25 års ålder. Fram tills dess är försäkringspremien högre. Något som enligt försäkringsbolagen beror på att man har en högre skaderisk som ny bilförare. Det betyder att du som är under åldersgränsen kan ha en premie som är mer än 100 procent dyrare än om en äldre person skulle försäkra samma bil.