Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: AppleEyesStudio / Shutterstock

Återlämning av privatleasingbil ett orosmoment

Privatleasing är en populär metod för personer att köra ny bil. Det finns däremot en oro kring återlämningen av fordonet, visar en ny Sifo-undersökning.

Många vill ha en bil utan en massa bekymmer, som service, oväntade verkstadskostnader och annat som man slipper om man väljer privatleasing. Allt fler väljer finansieringsmetoden och 81 procent av de som valt en privatleasingbil skulle kunna tänka sig att göra det igen.

Under september valde över 55 procent av alla som skaffade bil privat alternativet privatleasing, enligt statistik från Vroom. I en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av SBM Försäkring visar det sig att de flesta är nöjda. 43 procent bockade i att det är ”mycket sannolikt” att de gör om sitt val och 38 procent att det är ”ganska sannolikt”.

Däremot finns det också en del orosmoment och det är främst kopplat till återlämningen av bilen. Strax över 40 procent oroar sig för att en tvist om bilens skick ska uppstå när leasingavtalet avslutats. Därefter finns en oro för oväntade kostnader (30 procent) och att det ska vara mer ekonomiskt att äga bilen själv (27 procent).

Största orosmomenten vid privatleasing

• Tvist om skick vid återlämning av bilen (när leasingavtalet avslutats), 41 procent.

• Andra oväntade kostnader vid återlämning, 30 procent.

• Att det är ekonomiskt bättre att äga en bil, 27 procent.

• Att överskrida den överenskomna körsträckan, 21 procent.

• Att inte ha koll på vad som ingår i leasingavtalet, 13 procent.

 

Intervjuades 1 083 personer i ålder 16-79 år i Kantar Sifos webbpanel, riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval, intervjuades under 18-21 juni 2021.

LÄS OCKSÅ: Liten skada dyr på leasingbil

Det ska tilläggas att de flesta företag som erbjuder privatleasing använder sig av metoden att kunden först lämnar tillbaka sin bil, därefter besiktigas den och först då bestäms skicket av bilförsäljaren. Då är det alltså för sent för kunden att åtgärda eventuella fel själv.