Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Audi-bakljus tål inte biltvätt

Madeleine Langlet fick byta bakljus för 7 600 kronor på sin nya Audi A5 när insatserna började läcka. Det är kundens fel, menar Audi, eftersom lyktorna inte tål vissa biltvättmedel.

2018 köpte Madeleine Langlet en nästan ny Audi A5 hos en Audi-handlare i Stockholm.

– Den hade bara gått 700 mil och var dessutom tidigare registrerad på Audi. Den kändes därför som ett väldigt tryggt köp, berättar Madeleine Langlet.

Bilen användes under ett år och var överlag till belåtenhet. Tills sommaren 2019, då Madeleine Langlet upptäckte att baklamporna på vänster sida hade drabbats av kondens som envist hängde kvar.

– Man kunde se en liten spricka i glasets nederkant, och jag förstod att det var den sprickan som orsakade kondensen, berättar Madeleine Langlet.

Hon åkte till Audi-verkstaden i tron att det var ett enkelt problem att åtgärda.

– Bilen var ju inte ens två år gammal så jag förutsatte att det var ett garantiärende. Men efter ett par verkstadsbesök får jag till slut en räkning på 7 637 kronor, säger Madeleine Langlet.

Kondensen i bakljusen beror nämligen enligt Audi på ägaren själv. Glasen är gjorda i en plast som inte tål vissa avfettningsmedel. Då kan plasten bli skör och läcka in fukt i kanterna.

– Säljaren på Audi sade att det egentligen inte var ett garantiärende, men att de ville behålla en god relation med kunden och därför stod för bytet av glasen på vänster sida. Men lyktglasen på höger sida var också skadade, och det bytet fick jag stå för, berättar Madeleine Langlet.

Glasen var inte billiga. Själva lyktorna på höger sida kostade 6 833 kronor, och arbetet gick på 804 kronor. Totalt 7 637 kronor. En räkning som bilägaren fick betala trots att bilen inte ens var två år gammal när felet reklamerades och fortfarande hade giltig nybilsgaranti.

Audi A5 av samma modell som den Madeleine Langlet har. Bakljusen du ser på på bilen på bilden klarar alltså inte biltvätt.

Har du också haft problem?

Har du också haft liknande problem på din bil? Hör då gärna av dig till konsument@teknikensvarld.se

Vi frågar Audi Sverige om det verkligen är rimligt att en Audi-ägare ska behöva betala nästan 8 000 kronor för att hon har tvättat bilen?

– Det är alltid viktigt att följa skötselråden enligt instruktionsboken. Vår återförsäljare har i detta fall även bidragit med kostnadsdeltagande, säger Irene Bernald på Audi Sverige.

I instruktionsboken står det att man inte får använda rengöringsmedel som innehåller alkohol. Men eftersom rengöringsmedel uppenbarligen har detta innehåll, är det inte så att Audi har valt fel material?

– Audi har valt materialet på grund av de utmärkta optiska egenskaperna och rekommenderat skötseln av dem i instruktionsboken, svarar Irene Bernald.

Nu har Madeleine Langlet nya täta bakljus men är fortfarande osäker på hur hon ska tvätta bilen. Från Audi tycker hon inte att hon har fått några tydliga besked.

– Min bil är vit och det är i princip omöjligt att få bilen ren vintertid utan avfettningsmedel. Jag har provat att bara spola av den i tvätthall men det räcker inte, den blir inte ren. Nu lämnar jag den till en tvättfirma, men hur ska jag veta vilka avfettningsmedel de använder? Jag tycker det är märkligt att jag som bilägare tvingas betala nästan 8 000 kronor för att Audi har plastglas som inte tål att tvättas. Jag har inte tvättat min Audi annorlunda än alla tidigare bilar jag har haft, säger Madeleine Langlet.

Audi: "Problem kan uppkomma av tvättmedelsrester"

Vi har inte kännedom om det exakta händelseförloppet på just detta fall, men kondens kan uppkomma i bakljusen beroende på rådande väderförhållande och luftfuktighet.

Dagens LED-ljus har inte någon direkt värmeutveckling vilket gör att det kan ta tid innan kondens torkar ut. Men vatten kan givetvis komma in på grund av sprickbildning som kan uppstå av yttre åverkan.

Bakljusen är tillverkade av en plast som heter PMMA (Polymetylmetaakrylat). Materialet används på grund av dess utmärkta optiska egenskaper. Dock kan plasten vara känslig för aceton, alkohol, klorerade kolväten (bland annat kloroform) och syror. Audi upplyser om detta i instruktionsboken och rekommenderar att man använder en mild tvållösning vid rengöring. Dock så är kortvarig exponering av bilvårdsprodukter innehållande ämnena ovan inte direkt skadliga för lyktorna. Problemet kan uppkomma om avfettnings- eller tvättmedelsrester vid flertalet tillfällen blir kvar i springorna mellan lykta och kaross och kan då påverka plasten negativt med tiden. Om man tvättar sin bil ofta kan det vara klokt att vara uppmärksam på detta. PMMA-plasten gäller för samtliga av våra modeller.

Irene Bernald, informationschef Audi